Menu

baner for web jpg

U Distriktu nema svinja zaraženih afričkom kugom, veterinska stanica preduzela sve potrebne mjere zaštite Istaknuto

208952 08 svinjska kuga fVeterinarska stanica Brčko distrikta preduzela je sve potrebne mjere zaštite od zaraze svinjskom afričkom kugu. U toj ustanovi kažu da u Distriktu nema zaraženih svinja, te da su veterinari konstantno na terenu i prate situaciju.

 

Za sada nema opasnosti od širenja svinjske afričke kuge u Brčkom. Sproveli smo mjere zabrane uvoza svinjskog mesa i proizvoda od tog mesa iz Srbije, kaže šef Odsjeka za veterinasrtvo Perica Burgić i napominje da u Distriktu ima oko 40 hiljada svinja, te da zaštitu moraju da vrše i uzgajivači.

 

„Svi vlasnici svinja moraju da prijave sumnjive slučajeve, naročito kod uginuća. Bolest se ne prenosti samo sa krpelja, već i sa divljih svinja u prirodi koje su oboljele, a može se prenijeti i sa neobrađenom termičkom hranom. U svakom slučaju nadzor se mora vršiti svakodnevno, kazao je šef Odsjeka za veterinarstvo u Odjeljenju za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Brčko distrikta BiH Perica Burgić, te istakao da od afričke svinjske kuge oboljevaju samo svinje, i da ona ne može preći na druge životinje ili na čovjeka. Za nju ne postoji vakcina, nego se uvijek takve životinje uništavaju ukoliko se nađe. Određuje se zaraženo područje i onda dolazi do preduzimanja mjera koje su propisane zakonom.Veći je problem kod poljoprivrednih proizvođača koji drže manji tov svinja. To je obično ekstenzivan tov i oni su prvi na udaru, dodao je.

 

Od prvog septembra Veterinarska stanica provešće nekoliko akcija iz programa zaštite zdravlja životinja i ljudi. Počeće besplatnim laboratorijskim tesiranjem krvi krava i junica na brucelozu, tuberkulozu i enzootsku leukozu.

https://brcko.tv

 

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com