Menu

Borci Armije R BiH iz Distrikta još uvijek ne mogu da ostvare pravo na mjesečnu finansijsku nadoknadu Istaknuto

cizmevojskacrnePredstavnici Koordinacije boračkih udruženja Armije R BiH iz Brčko distrikta jučer su u sjedištu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine održali sastanak sa Salkom Bukvarevićem ministrom za pitanja boraca i invalida u Vladi FBiH.

 

 

Teme održanog sastanka bile su aktuelna problematika u vezi sa braniocima protiv kojih se vode sudski procesi te implementacija Zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica u Brčko distriktu.

 

Delegacija iz Brčkog je upoznala ministra Bukvarevića sa tehničkim problemom branilaca Armije sa područja Brčko distrikta koji nisu u mogućnosti da predaju zahtjev u Službu za boračko invalidsku zaštitu kako bi ostvarili primanja ukoliko su stariji od 57 godina a koja su definisana novim Zakonom.

 

” Mi imamo tehnički problem što je u zakonu definisano da aplikanti koji imaju pravo na ovu mjesečnu finansijsku nadoknadu moraju aplicirati u Službi boračko invalidske zaštite što u ovom slučaju nije moguće jer je predviđeno da se u Brčko distriktu ne mogu primjenjivati zakoni entiteta kazao Amir Sinanović u ime Koordinacije boračkih udruženja.

 

S toga je dogovoreno da o ovom problemu šef Službe boračko invalidske zaštite upozna gradonačelnika i predsjednika Skupštine Brčko distrikta kako bi se što hitnije riješilo ovo pitanje.

 

Prema podacima koje posjeduje Koordinacija boračkih udruženja Armije R BiH najmanje 550 bivših branilaca ove vojne komponente u Brčko distriktu ispunjava uslove za dobijanje ovih sredstava.

 

I Ministar Bukvarević je na jučerašnjem sastanku pozvao sve nadležne organe i institucije da se uključe u donošenje rješenja kako bi branioci sa prebivalištem u Brčko distriktu mogli ostvariti zakonski definirana prava. Podsjetio je da su ovim Zakonom obuhvaćeni svi demobilizirani branioci bez obzira na to gdje žive, ukoliko ispunjavaju uslove propisane Zakonom. U ove svrhe Vlada FBiH izdvojila je dodatnih 50 miliona KM na godišnjem nivou.

http://radiobrcko.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com