Menu

Brčko: Prijetio ubistvom, sjekirom i željeznom šipkom lupao stakla... Istaknuto

navi 2Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv A.M. (50) iz Brčkog zbog sumnje da je 22. maja u ovom gradu prijetio ubistvom većem broju lica druge nacionalnosti. On je optužen da je ozbiljnim prijetnjama da će ih lišiti života ugrozio sigurnost gostiju i vlasnice jednog lokala u ul. Bijeljinska cesta, kojeg je usljed mržnje prema njima i oštetio.

 

 

Optuženom A.M. stavljeno je na teret da je tog dana, oko 20.00. sati, nakon psovki u ugostiteljskom objektu vlasništvo I.P., usljed predrasude prema srpskom narodu prijetio vlasnici i gostima ove nacionalne pripadnosti da će ih pobiti. Tužilaštvo ga tereti i da je, u namjeri da ošteti objekat, sjekirom i željeznom šipkom lupao stakla na ulaznim vratima, te da je mačetom udarao po objektu nastojeći ponovo ući u unutrašnjost, u čemu su ga oštećeni spriječili do dolaska policije. Kod oštećenih gostiju radnje optuženog izazvale su osjećaj straha i bojazan da će ih tjelesno povrijediti ili lišiti života, dok je vlasnici ugostiteljskog objekta pričinjena i šteta u iznosu oko 150 KM – navodi se u optužnici.

 

Intenzivnu istragu usmjerenu na neodložno procesuiranje djela motiviranih nacionalnim predrasudama i mržnjom Tužilaštvo Distrkta okončalo je za dva mjeseca podizanjem optužnice za više krivičnih djela. S tim u vezi, Tužilaštvo je ubrzo nakon njihovog izvršenja, podiglo optužnicu za krivična djela ugrožavanja sigurnosti, počinjeno prema više lica (iz člana 180. stav 2. Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) i oštećenja tuđe stvari, iz mržnje (iz člana 287. stav 3. Krivičnog zakona). Optužnica protiv A.M. dostavljena je Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH na daljnji krivični postupak, gdje je u fazi prethodnog saslušanja u cjelosti potvrđena.

 

Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

 

Foto: Ilustracija

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com