Menu

Brčko: Privredni subjekti imaju još sedam dana da se fiskalizuju, nakon toga rigorozne kazne Istaknuto

fisk888Poreska uprava Brčko distrikta će, od prvog septembra, krenuti u detaljnu kontrolu svih poreskih obveznika u Brčko distriktu koji trebaju biti u sistemu fiskalizacije, te će svi oni koji bi po zakonu trebali biti fiskalizovani, a nisu to uradili do tog roka biti kažnjeni visokim novčanim kaznama kao i zatvaranjem objekta do trideset dana.

 

Kazne se kreću u rasponu od 500 do 15. 000 KM i zavise od vrste poslovnog subjekta.

 

Nažalost prema riječima Davora Ninića šefa Finansijske inspekcije u Poreskoj upravi “već sada je izvijesno da značajan broj privrednih subjekata neće uspjeti u narednih sedam dana koliko iznosi posljednji rok započeti proces inicijalne fiskalizacije tako da će se prema njima primijeniti represivne kaznene mjere u skladu sa Zakonom o fiskalizaciji”.

 

Ninić je pozvao i potrošače da steknu naviku da traže račun za svaki kupljeni proizvod ili uslugu jer osim mijenjanja navika kupovine to je predviđeno i zakonom. Tržišna inspekcija će vršiti kontrolu kako izdavanja tako i uzimanja računa od strane kupaca te će i kupci koji ne budu imali račun a nalaze se 20 metara od prodajnoj objekta koji je račun izdao ili trebao izdati biti kažnjeni sa 50 KM.

 

Kontrolu sprovedbe zakona o ziskalnizaciji na području Brčko distrikta će vršiti Finansijska i Tržišna inspekcija Brčko distrikta

http://radiobrcko.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com