Menu

Brčko: U petak obilježavanje "Međunarodnog dana nestalih osoba" Istaknuto

press 642x336Okupljanjem na Trgu mladih u 10 časova, zatim puštanjem cvijeća u rijeku Savu, u petak, 30. avgusta biće obilježen „Međunarodni dan nestalih osoba“.

 

 

Događaj i ove godine tradicionalno organizuju koordinacije udruženja proisteklih iz prethodnog rata, koje zastupaju prava porodica civilnih žrtava.

 

Na današnoj konferenciji za novinare, koju su održala udruženja, a koja učestvuju u organizaciji događaja, predstavljen je program obilježavanja „Međunarodnog dana nestalih osoba“, a bilo je govora i o njegovom značaju.

 

Predsjednik Udruženja porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka Brčko, Ramiz Ahmetović, rekao je da je taj dan prilika da se barem jednom godišnje prisjetimo nestalih i pružimo podršku njihovim porodicama.

 

„Ovaj dan je prilika da bar jednom godišnje podsjetimo kako je svaka informacija o nestaloj osobi zlata vrijedna porodice te osobe. Vlast ima moralnu obavezu pomoći u tome bez obzira o kome se radilo“, naglasio je Ahmetović.

 

Predsjednik brčanske Udruge obitelji nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Hrvata Marin Brkić istog je mišljenja kao Ahmetović, ali ističe da pomalo gubi nadu da će nestali biti pronađeni.

 

Predsjednik Udruge zatočenih – Udruženja logoraša Džafer Deronjić ističe da mu je žao što svake godine na obilježavanju bude sve manje ljudi, piše Radio Brčko.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com