Menu

Zastrašujuća upozorenja ljekara: KAD DJETETU DATE MOBILNI TO JE KAO DA STE MU DALI GRAM KOKAINA! (VIDEO) Istaknuto

mob dijePametni mobilni telefoni osvojili su posljednjih godina čovječanstvo i postali sastavni dio života ljudi, ali i djece. Naučnici i ljekari došli su do poražavajućih saznanja da smartfoni osim što drastično mijenjaju svijet i društvo, pogubno djeluju i na djecu i to na način koji niko nije očekivao.

 

 

Oni tvrde da kad pametni telefon date u ruke svojoj djeci to je kao da ste im dali gram kokaina. Tvrde da se stvara ista zavisnost kao što je zavisnost od droge ili alkohola. Iako pruža mogućnost da budete hiper-povezani, davanje pametnog telefona djeci može da proizvede veoma štetne efekte.

 

Vrhunski stručnjak za bolesti zavisnosti Mandi Saligari je 2017. godine sugerisala da kada djetetu date pametni telefon to je kao da mu „dajete gram kokaina“. Ona je objasnila da Snapchat i Instagram mogu biti jednako opasni u stvaranju zavisnosti kod tinejdžera kao droga i alkohol. Kao rezultat, imamo tinejdžere koje treba liječiti. Saligari je rekla da se vrijeme provedeno ispred ekrana mobilnih telefona često zanemaruje kao potencijalno sredstvo izazivanja zavisnosti kod mladih i da treba hitno preduzeti mjere protiv ove zavisnosti.

 

“Uvijek kažem ljudima, kada djetetu dajete tablet ili telefon, zapravo im dajete flašu vina ili gram kokaina”, rekla je i dodala „Zašto posvećujemo toliko manje pažnje tim stvarima nego drogi i alkoholu kada djeluju na iste moždane impulse?“, upitala je Saligari.

 

Ona je naglasila da roditelji više ne mogu da kontrolišu svoju djecu kada je u pitanju upotreba mobilnog telefona. Studije pokazuju da 4 od 10 roditelja ne uspijeva da spriječi svoju djecu da koriste smartfon. I čini se da se stvari pogoršavaju, jer čak i mlađa djeca, do šest godina, izuzetno dobro upravljaju tabletom ili mobilnim telefonom.

 

Saligari tvrdi da je najbolji način za sprječavanje i suzbijanje zavisnosti od mobilnih telefona uvođenje strogih pravila, i kod kuće i u školi. Ovaj program se naziva "pametna anestezija" i zahtijeva upotrebu mobilnog telefona samo kad je to potrebno.

Sigurno jer da će se djeca i tinejdžeri u početku buniti i prolaziti krizu sličnu bilo kojem ovisniku, ali roditelji trebaju da ostanu dosljedni i vrlo čvrsti i ne popuštaju, uprkos plakanju i moljenju djece. Jedino tako možete spasiti djetinjstvo svog sina ili kćeri!

 

S obzirom na to da prosječno američko domaćinstvo gleda televiziju gotovo devet sati dnevno, čini se da se svi u određenoj mjeri suočavaju sa zavisnošću od tehnologije.

 

Saligari, koja vodi kliniku u Londonu, rekla je da oko dvije trećine njenih pacijenata ima između 16 i 20 godina i da traže liječenje od zavisnosti. Primjetila je „dramatično povećanje“ još prije deset godina kada su mnogi njeni pacijenti bili još mlađi.

 

„Mnogo mojih pacijenata su djevojčice od 13 i 14 godina koje su se upustile u seksting i koje to opisuju kao „sasvim normalnu stvar“, napomenula je Saligari.

 

Seksting je nasilje koje ima seksualne konotacije. Seksualno online uznemiravanje se najčešće dešava kada djeca žele da zadive simpatiju, kada ih prijatelji pritiskaju ili nagovaraju da to uradi ili kao odgovor na seksualnu poruku.

 

Povećanje „sekstinga“ direktno je povezano sa ustaljenom praksom korišćenja mobilnog telefona za slanje razgolićenih fotografija. To postaje „pogrešno“ samo ukoliko roditelj sazna, objasnila je Saligari. Ako djecu nauče samopoštovanju, manja je vjeroatnoća da će se na taj način eksploatisati“, rekla je ona. “To je pitanje samopoštovanja i pitanje identiteta”.

http://www.kutaknet.com

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com