Menu

Danas počinje velika anketa, u Brčkom će se anketirati 6. 983 domaćinstava Istaknuto

ank3333Agencija za statistiku BiH i entitetski zavodi za statistiku danas su počeli veliku anketu koja će obuhvatiti skoro 60.000 domaćinstava u našoj zemlji.

 

 


Anketiranje će trajati 22 dana i dešava se prvi put još od 2009. godine radi ažuriranja Master okvira uzorka s krajnjim ciljem da poveća obim i kvalitet statističkih podataka u Bosni i Hercegovini, kao i njihovo daljnje usklađivanje s EU standardima.

 

Anketari će posjetiti 81.468 stambenih jedinica (u Federaciji BiH 41.425, u Republici Srpskoj 30.068 i u Brčko distriktu BiH 9.975), odnosno 57.029 domaćinstava (u Federaciji BiH 28.998, Republici Srpskoj 21.048 i u Brčko distriktu BiH 6. 983), navodi se u saopćenju iz Agencija za statistiku BiH.

 

Kako nam je ranije objašnjeno, ekipe će provjeravati promjene u domaćinstvima. Naime, u posljendjih 10 godina izgrađena su nova naselja, građani koji su bili djeca danas su punoljetni, udati, oženjeni, a postoje i do sada neregistrovana djeca.


Dakle, agencije ovim proširuju uzorak, ažuriraju se i sakupljaju tačniji podaci domaćinstava, a onda se iz njega bira reprezentativniji i kvalitetniji uzorak.

 

Nakon toga slijede istraživanja o platama, radnoj snazi, putovanjima građana, navikama kupovine i slično.

 

Ažuriranje podataka o domaćinstvima na terenu, tokom prvog kvartala, provodit će 128 edukovanih anketara i 18 kontrolora, koje su akreditovale statističke institucije u BiH.

 

"Zbog značaja tog projekta statističke institucije mole predstavnike domaćinstava za aktivnu saradnju u realizaciji tog važnog istraživanja i garantuju da će, u skladu sa zakonima o statistici i zaštiti ličnih podataka, odgovori na postavljena pitanja biti strogo povjerljivi i da će ispitanici ostati potpuno anonimni te da će se prikupljeni podaci koristiti isključivo za statističke svrhe", kaže se u saopćenju Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com