Menu

Sljedeće sedmice prije skupštinske sjednice zastupnicima obratit će se supervizor za Brčko Istaknuto

Pripremni sastanak foto 1Na danas održanom pripremnom sastanku šefovi poslaničkih klubova u Skupštini Brčko distrikta utvrdili su dnevni red 54. redovne sjednice koja će početi nakon okončanja 52. i 53. sjednice. Zasjedanje je zakazano za srijedu, 25. septembra u 10 sati, a prije početka rada po tačkama dnevnog reda poslanicima će se obratiti supervizor za Brčko Michael Scanlan.

 

Predsjednik skupštine Brčko distrikta rekao je da će u svom obraćanju supervizor poslanike i javnost upoznati s analizom koju je sačinio nakon učestalih posjeta Brčko distriktu i prenijeti svoja očekivanja od Vlade i Skupštine.

 

„Najznačajnija tačka 54. sjednice je novi zakon o budžetu Brčko distrikta BiH koji će vjerovatno pobuditi najviše pažnje jer se radi o sasvim novom konceptu izrade budžeta i bit će, po mojoj procjeni, vjerovatno otpora parlamentaraca koji su gotovo deceniju i po imali drugačiji pristup izradi budžeta“, rekao je predsjednik Kadrić nakon pripremnog sastanka.

 

Kao posebno značajan ocijenio je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom planiranju i građenju na prijedlog poslanika Uroš Vojnovića, u drugom čitanju.

 

„Amandmanima ćemo poboljšati prijedlog izmjena i dopuna ovog zakona koji će omogućiti da lakše i brže možemo doći do dozvola za izgradnju javne infrastrukture. Mislim da ćemo ovim brzo riješiti sve probleme koji se tiču izgradnje kružnih tokova i drugih infrastrukturnih projekata i pospješiti realizaciju kapitalnog budžeta“, pojasnio je predsjednik Kadrić.

 

Na dnevnom redu 54. redovne sjednice su i izmjene i dopune više drugih zakona kao što je Nacrt zakona o dopuni Zakona o javnoj imovini, Nacrt zakona o dopuni Krivičnog zakona, Izmjene i dopune Zakona o zabrani pušenja i drugih oblika upotrebe duhana i duhanskih proizvoda na javnim mjestima.

 

Šefovi poslaničkih klubova saglasili su se o potrebi povlačenja iz daljnje procedure Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama u drugom čitanju.

 

„Ovaj zakon je u uskoj vezi sa Zakonom o budžetu i Zakonom o izvršenju budžeta i zahtijeva sveobuhvatnije izmjene kako bi se pooštrili kriteriji o formiranju udruženja. Postoji potreba da se konačno sačini jedan registar udruženja i da nadležna vladina tijela daju saglasnost koliko se udruženja može formirati za određene društvene aktivnosti“, rekao je predsjednik Kadrić

 

Dnevnim redom 54. redovne sjednice predviđeno je i donošenje više odluka o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju ulica, puteva i vodovodne mreže.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com