Menu

Zavod za zapošljavanje Brčko trenutno vrši dokup staža za 41 osobu Istaknuto

zavod 642x336U Zavodu za zapošljavanje Brčko distrikta BiH, svim osobama kojima nedostaje do tri godine staža za sticanje starosne penzije, omogućen je dokup staža osiguranja, odnosno da im se uplate doprinosi za penzijsko-invalidsko osiguranje nadležnom fondu PIO.

 

Šef sektora za pravne i opšte poslove Milovan Vuković naglasio je da se ne mogu dokupiti „godine života“ već samo dokup nedostajućeg staža osiguranja, a što znači da nezaposleno lice mora da bude na evidenciji Zavoda, te da ima uvjerenje od nadležnog fonda PIO da ispunjava uslov za dokup.

 

„Neophodno je da ta osoba istovremeno, odnosno kumulativno ispuni oba uslova za dokup staža, odnosno da mu istovremeno uplatimo posljednju ratu staža osiguranja i da navrši godine starosti. Ovo je jako bitno jer nam se dešava da imamo i određeni broj negativnih rješenja jer ima nezaposlenil lica koja su nestrpljiva i podnesu zahtjev prijevremeno. Sada su u oba Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja izjednačeni uslovi za posjedovanje minimalnog staža osiguranja za odlazak u starosnu penziju, odnosno 15 godina staža osiguranja i 65 godina života“, pojasnio je Vuković.

 

Prema njegovim riječima, na godišnjem nivou za ove svrhe Zavod izdvoji između 100.000 i 150.000 maraka, ističući da je u prošloj godini izdvojeno blizu 122.000 maraka.

 

„U 2018. godini dokup staža smo vršili za 78 osoba, od čega je 48 ispunilo uslove za odlazak u penziju. Ove godine zaključno sa 31. augustom donijeli smo 33 rješenja i počeli vršiti uplatu doprinosa, dok je osam bilo negativnih najčešće zbog preuranjenosti. A podnešeno je 43 zahtjeva, dok je pravo za dokup staža prestalo za 18 osoba jer su otišli u penziju“, istakao je Vuković.

 

Prema njegovim riječima, trenutno se vrši dokup staža za 41 osobu, a pojedinačan mjesečni iznos koji se uplaćuje po osobi je oko 150 maraka.

http://radiobrcko.ba

 

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com