Menu

I dalje aktuelna tema u Distriktu o fiskalizaciji Istaknuto

2019 09 23 66 RSV Mirko TrifkovicNa današnjoj sjednici Vlada distrikta je usvojila Prijedlog odluke o odobravanju Smjernice za izradu nacrta zakona o dopuni Zakona o fiskalnim sistemima.

 

 

Direktor Porezne uprave Brčko distrikta BiH Miodrag Trifković kazao je da je riječ o namjeri da se advokati, odnosno advokatska djelatnost izuzme iz fiskalizacije na period od godinu dana nakon čega bi se vidjelo da li postoje smetnje i problemi u evidentiranju gotovinskog prometa.

 

„O tome se razgovaralo na prošloj sjednici Skupštine Brčko distrikta BiH i koliko sam informisan nije bilo nekog raspoloženja da se takva mjera uvede. Danas je na sjednici Vlade aktuelizirano ovo pitanje i vjerovatno će se ponovo naći na Skupštini. Pored ovog pitanja izmjene člana 6. Zakona o fiskalnim sistemima imamo i dvije inicijative, a to je inicijativa Privredne komore Brčko distrikta BiH i nezavisnog poslanika Uroša Vojnovića da se bezgotovinski platni promet izuzme iz procesa fiskalizacije. To je definisano kao veleprodaja, međutim, dali smo svoju saglasnost da se ne ograničava na veleprodaju nego da se to izuzimanje definiše kao izuzimanje bezgotovinskog platnog prometa da li se ono radilo kroz veleprodaju ili maloprodaju proizvoda, nebitno, jer Porezna uprava ima podatke o takvim prometima putem banaka, odnosno izvoda. Mi očekujemo već na narednoj sjednici Skupštine da se pokrene ta inicijativa”, kazao je Trifković.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com