Menu

Brčko: Usvojen Program samozapošljavanja, prednost imaju mladi do 30 godina Istaknuto

radnici foto s pasalicVlada Brčko distrikta BiH održala je 67. redovnu sjednicu na kojoj je usvojen Program samozapošljavanja na području Brčko distrikta BiH u 2019. godini.

 

Šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Pero Gudeljević rekao je da je za ovaj program izdvojeno 500.000 KM te da je usaglašeno da treba povećati iznos sredstava, već od narednog budžeta.

 

„Prethodnih pet godina Vlada u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje provodi spomenuti program. Podaci pokazuju da su efekti dobri te da je 269 preduzeća koja su opstala na tržištu i zaposlila dodatni broj ljudi, a koja su pokrenuta kroz ovaj program. To je 91% od svih odobrenih aplikanata“, istakao je Gudeljević. On je dodao da je program na sjednici Vlade korigovan te da je stavljen akcenat na mlade.

 

„U kriterijima smo naveli da prednost pri odabiru aplikanata imaju mladi do 30 godina. Korigovali smo još jednu odredbu te će lica mlađa od 18 godina, a koja su radno sposobna, moći učestvovati u programu. U narednim danima bit će raspisan javni poziv. Oni koji nisu, proći će obuku, napraviti biznis planove, a komisija će vršiti njihovu evaluaciju i ocjenu“, pojasnio je Gudeljević.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com