Menu

Brčko: Organizirao obuku i provjeru znanja njemačkog jezika i prevario dvadeset ljudi Istaknuto

njemaTužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Zlatana Latifovića (47)* iz Maglaja zbog sumnje da je tokom 2017.godine u Brčkom neovlaštenim organiziranjem obuke i provjere znanja iz njemačkog jezika prevario veći broj lica. Pred Osnovnim sudom Distrikta, koji je potvrdio optužnicu, Latifović je optužen da je lažnim prikazivanjem da ima licencu za te poslove dvadeset lica doveo u zabludu i naveo ih da mu predaju ukupan iznos od skoro 50 000,00 KM.

 

 

Tužilaštvo Distrikta optužilo je Latifovića da je neposjedujući potrebnu licencu, posredstvom Job Centar Brčko, organizirao obuku i provjeru znanja njemačkog jezika s ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist, znajući da nije bio u mogućnosti da u Njemačkoj osigura zaposlenje osobama iz Bosne i Hercegovine, niti je to htio. Osobe koje su pohađale obuku njemačkog jezika, u uvjerenju da će dobiti posao u Njemačkoj, u periodu od 18.05. do 20.09.2017. godine, Latifoviću i vlasnici Job Centra dali su iznose od 950,00 KM do 4089,00 KM – navodi se u optužnici.

 

On je takođe optužen i da je izrađivao lažne certifikate na njemačkom jeziku u kojima je naveo da su polaznici obuke stekli određena znanja ovog jezika tako što su položili Test Daf ispit. On se tereti da je takve isprave ovjeravao pečatom nepostojećeg subjekta Job Centar Maglaj, kao i svojim potpisom, pored kojeg je navodio da ima svojstvo ispitivača njemačkog jezika, znajući da takvo svojstvo nema.

 

Potvrđenom optužnicom protiv Latifovića utvrđena je osnovana sumnja da je počinio prevaru (krivično djelo iz člana 288 stav (2) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) s propisanom kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina i krivotvorenje isprave (krivično djelo iz člana 367 stava (1) Krivičnog zakona) s propisanom novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.

 

*Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com