Menu

Brčko: Vaso iz Vujičića optužen, nazvao policijsku stanicu i rekao da će ih pobiti sve Istaknuto

tee3Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Vase V.* iz Vujičića kod Brčkog zbog sumnje je 30. juna, prijetnjama da će ih ubiti, ugrozio sigurnost više službenika policije u ovom gradu. Pred Osnovnim sudom Distrikta, koji je potvrdio optužnicu, V. je optužen da je pozivima na policijski broj 122 izrekao i agresivno ponavljao prijetnje da će doći u prostorije Policije Distrikta i sve ih poubijati.

 

Tužilaštvo Distrikta stavilo je na teret optuženom da je 30. juna, u jutarnjim satima, anonimnim pozivima sa svog mobilnog telefona na policijski broj122, u tri navrata prijetio ubistvima policijskim službenicima koji su se, kako je naveo, raspitivali za njegovu djecu. On je takođe optužen da je na nacionalnoj osnovi prijetio dežurnom službeniku Policije Distrikta, koji se javljao na telefon, govoreći da će mu doći kući i zaklati ga. U svojim prijetnjama policajcima V. je isticao da je specijalac iz rata i da ozbiljno shvate s kim imaju posla, napominjući da je došao iz ludnice i da je na sve spreman, te da u kući posjeduje arsenal oružja – navodi se u optužnici. Prijetnje optuženog uslovile su bojazan za sigurnost policijskih službenika i njihovih porodica, posebno onih na koje su se direktno odnosile, te podizanje nivoa sigurnosti u zgradi Policije i na terenu tog dana.

 

Tužilaštvo je, kao i u sličnom predmetu ugrožavanja sigurnosti većeg broja službenih lica s početka godine od strane Snežane G., koja je zbog prijetnji eksplozijom u lokalnom pravosuđu osuđena na tri mjeseca zatvora, neodložno sprovelo istragu i u ovom slučaju. Intenzivim sprovođenjem istražnih radnji, u saradnji s Policijom Distrikta, Vaso V. ubrzo je otkriven, a zatim i hitno procesuiran zbog ozbiljne prijetnje službenim licima u vezi s vršenjem njihove funkcije. Kao i ranije Snežana G., on je takođe optužen za krivično djelo ugrožavanja sigurnosti iz člana 180 stav (2) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH, a optužnica protiv njega u cjelosti je potvrđena pred Osnovnim sudom Distrikta. Za ovo krivično djelo propisana je kazna zatvora u trajanju od tri mjeseca do pet godina.

 

*Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo, dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

 

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com