Menu

Brčko: Vatrogasni domovi u ruralnim područjima u funkciji od iduće godine Istaknuto

021017 edin zaimovicPodručni vatrogasni domovi u Sandićima, Bijeloj i Prutačama koji će omogućiti bolje funkcionisanje brčanske Vatrogasne jedinice, u ograničenoj funkciji bi trebali biti početkom, a sa radom punim kapacitetom bi trebali početi sredinom naredne godine.

 

 

Ova tri vatrogasna doma, kako je kazao šef Odjela za javnu bezbjednost Edin Zaimović, izgrađena su kako bi se obezbijedilo što bolje funkcionisanje na terenu, odnosno na viši nivo podigla mobilnost brčanske Vatrogasne službe i u ruralnim dijelovima pojačala bezbjednost mještana i objekata.

 

Zaimović je istakao da je u toku nabavka namještaja i opreme, a slijedi još vanjsko uređenje, te nabavka vatrogasnih vozila za koja bi u budućem rebalansu budžeta trebala biti obezbijeđena i sredstva.

 

„Vanjsko uređenje oko domova podrazumijeva ograde, pristupne ceste u uređenje pristupnih platoa. Predviđeni su i bunari kao alternativno snadbijevanje vodom za potrebe tih vatrogasnih stanica i određene garaže i spremnici za ogrev. Za te namjene imamo oko 800.000 maraka za tri doma i smatramo da će to biti dovoljno da se ti projekti u potpunosti završe“, pojasnio je Zaimović.

 

U svakom ovom dislociranom domu bi trebalo biti uposleno po 11 profesionalnih vatrogasaca, i ova radna mjesta su djelimično popunjena, dok će se ostala popuniti do kraja godine.

 

„Svakako ćemo u obzir uzeti i nevladin sektor, odnosno dobrovoljna vatrogasna društva koja će možda u perspektivi biti u sklopu ovih dislociranih vatrogasnih domova“, dodao je Zaimović.

 

http://radiobrcko.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com