Menu

Brčko: Odlaganje procesa fiskalizacije na godinu dana za advokate Istaknuto

advokatVlada Brčko na 81. vanrednoj sjednici usvojila je Nacrt Zakona o dopuni Zakona o fiskalnim sistemima po hitnom postupku i upućen u skupštinsku proceduru.

 

 

Siniša Milić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH, izrazio je uvjerenje da će Skupština podržati ovaj nacrt zakona budući da se, kako je naveo, u njemu samo u jednoj tački, reguliše pitanje odlaganja fiskalizacije za advokatsku djelatnost kao odgovor na situaciju koja već nekoliko mjeseci opterećuje rad pravosuđa i Policije.

 

„Zbog obustave rada advokata imali smo situaciju da je blokiran pravosudni sistem i po posljednjim informacijama preko 800 predmeta je na čekanju. Također, bile su upitne i neke akcije Policije u provođenju Krivičnog zakona, tako da mislim da je u ovom trenutku, ne ulazeći u suštinu zahtjeva advokata kao i opravdanost tih zahtjeva, naša odgovornost da ovu novonastalu situaciju prevaziđemo, ne izuzimanjem advokata iz fiskalizacije, već odlaganjem procesa fiskalizacije na godinu dana, kada će se sagledati sve okolnosti u vezi s fiskalizacijom ili izuzimanjem iz fiskalizacije advokatske djelatnosti. Podsjećam da advokati u BiH, nigdje osim u Brčkom, nisu bili obuhvaćeni procesom fiskalizacije i da je riječ o obustavi rada ne samo brčanskih advokata, već svih advokata iz BiH pred institucijama Distrikta, i to je onaj problem s kojim smo se mi suočili i koji pokušavamo prevazići na ovaj način. Na sjednici Vlade potencirana je obaveza poreznih organa Distrikta da i za vrijeme eventualnog odlaganja procesa fiskalizacije za advokatsku djelatnost osiguraju dosljednu primjenu svih ostalih propisa koji se tiču kontrole finansijskog poslovanja, između ostalog, i ove djelatnosti“, pojasnio je Milić.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com