Menu

Brčko: Procjena invaliditeta i obuhvatanje lica s teškim invaliditetom za BiH Istaknuto

povracilo potnih stroskovVlada Brčko usvojila je danas Zaključak o davanju saglasnosti Odjeljenju za zdravstvo i ostale usluge za učešće u projektu „Procjena invaliditeta i obuhvatanje lica s teškim invaliditetom za BiH“.

 

 

Nataša Stevanović, šefica Pododjeljenja za socijalnu zaštitu Vlade Brčko distrikta BiH, rekla je da je Vlada Brčko distrikta BiH dala saglasnost za učestvovanje u projektu koji je aktuelan na nivou BiH, a koji se odnosi na procjenu invaliditeta i obuhvatanje osoba s teškim invaliditetom.

 

„Ovaj projekt sličan je projektu koji smo mi već primijenili u Distriktu kroz zakone i izmjene i dopune Zakona o socijalnoj zaštiti, a to je da se pravo na dodatak za njegu i pomoć drugog lica bazira na prvobitnom oboljenju, odnosno na utvrđivanju oboljenja koja su aktuelna prema Zakonu o socijalnoj zaštiti i vrsti oboljenja, ali i Bartelovom indeksu aktivnosti. Upravo je ovaj projekt najvećim dijelom zasnovan na tome da se Bartelov indeks aktivnosti isključivo koristi prilikom utvrđivanja invalidnosti“, istakla je Nataša Stevanović. Ona je dodala da prema posljednjim podacima u Distriktu ima 2.400 korisnika dodatka za njegu i pomoć drugog lica.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com