Menu

Robotska ruka: San mladog inženjera iz Brčkog Harisa Salkića se ostvaruje Istaknuto

ro88San mladog inženjera iz Brčkog Harisa Salkića nakon što je u veljači/februaru ove godine pobijedio na takmičenju u poslovnim idejama Start-UP Challenge Sarajevo Business Foruma (SBF), s robotskom rukom HAS_One koju je sam osmislio i izradio se ostvaruje.

 

 

Sredstva koja mu je donijela pobjeda na ovom takmičenju utrošio je za nabavku opreme za proizvodnju i razvoj prvog prototipa robotske ruke HAS_One koju će uskoro izbaciti na tržište.

 

U razgovoru za poslovni portal Akta.ba Salkić kaže kako je ljubav prema robotici se razvila još dok je pohađao Srednju tehničku školu u Brčkom na smjeru robotika.

 

Razvio je projekt hidraulična - robotska ruka s kojom je osvojio prvo mjesto na državnom natjecanju.

 

Zatim su slijedili novi projekti, robotska ruka s elektronikom s kojom je isto osvojio prvo mjesto.

 

Svaki dan sve više i više je napredovao i razvijao se, a doprinos tome svakako dalo je kasnije obrazovanje na Mašinskom fakultetu u Sarajevu gdje je upotpunio svoje znanje.

 

Danas mladi Brčak tržištu je ponudio nešto novo, robotsku ruku "HAS_One" koja je namijenjena edukaciji, kao nastavnom pomagalu u osnovnim, srednjim tehničkim školama i tehničkim fakultetima i drugim ustanovama koje se bave edukacijama.

 

"Ruka je odlično prihvaćena. Reakcije su odlične, a prva robotska ruka u aprilu će biti isporučena kupcima", kaže Salkić, pojašnjavajući kako su kupci javne i privatne obrazovne ustanove, dok je zainteresiranost pokazalo i nekoliko velikih društveno odgovornih kompanija.

 

Ciljano tržište kompanije je Bosna i Hercegovina, odnosno obrazovne institucije privatne i javne.

 

Salkić kaže kako na ovome neće stati, svoje poslovanje u budućnosti planiraju razviti na regiju i Europu.

 

"Trenutno radimo na registraciji Has Robotics kompanije, pošto se dosadašnje poslovanje obavljalo putem startup kompanije", kaže Salkić, koji je u biznis uključio i sestru Samru koja je glavna administrativna podrška i čiji je zadatak pisanje biznis planova i financijskih projekcija.

 

Mladim ljudima u BiH koji razmišljaju ući u poduzetničke vode je poručio da što više rade na sebi, da se bore i da ostanu u svojoj državi koja ima potencijala, međutim svi zajedno se trebamo potruditi da nam bude bolje.

 

"Nitko nam ništa neće servirati, za sve se moramo sami izboriti", zaključio je Salkić.

 

https://www.akta.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com