Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 1865

Brčko: Oko 550 demobilisanih boraca Armije BiH i HVO-a podnijelo zahtjev za egzistencijalnu pomoć Istaknuto

a hShodno novo usvojenom Zakonu o demobilisanim borcima i članovima njihovih porodica FBiH, koji predviđa neka dodatna prava borcima, pa i ostvarivanje prava na novčanu egzistencijalnu pomoć, u Brčko distriktu već se otpočelo sa zaprimanjem zahtjeva za ostvarenje ovog prava.

 

 

Šef brčanske Službe boračko-invalidske zaštite i civilnih žrtava rata Senad Bešić, podsjetio je da pravo na egzistencijalnu naknadu imaju pripadnici Armije BiH i HVO-a, stariji od 57 godina i koji su proveli najmanje godinu u Oružanim snagama, nemaju nikakvih redovonih primanja i kao nezaposleni se vode na evidenciji biroa najmanje 12 mjeseci.

 

„Kada je riječ o korisnicima sa područja Distrikta do sada je zahtjev podnijelo 389 pripadnika iz reda Armije BiH, te 160 pripadnika HVO-a“, istakao je Bešić.

 

Prema njegovim riječima, nadoknada se obračunava na način, pet KM po mjesecu učešća u Oružanim snagama, a u skladu sa utvrđenim brojem mjeseci podnosioca zahtjeva.

 

„Iznos te naknade kreće se u rasponu od 270 KM, koliki je otprilike najveći mogući iznos koji smo do sada utvrdili, pa do 60 KM što je minimalni iznos za 12 mjeseci učešća u Oružanim snagama. Bitno je naglasiti da prava za sve podnosioce teku od prvog narednog mjeseca od dana podnošenja zahtjeva“, dodao je Bešić.

 

Naglasio je i to da Javni poziv koji je raspisalo resorno ministarstvo Vlade FBiH za ostvarivanje ovog prava ne sadrži rok za podošenje zahtjeva, ističući da je do sada veći broj potencijalnih korisnika već podnio zahtjev, i da je u Federaciji za jedan broj korisnika već počela i isplata za septembar.

 

„Očekujem vrlo brzo da će i za korisnike sa prostora Distrikta krenuti isplata jer smo u fazi izrade rješenja. Oko 150 zahtjeva je već obrađeno, korisnici su potpisali i primili rješenja koja sad idu dalje na reviziju“, kazao je Bešić.

 

Što, po njegovim riječima, bi značilo da bi prva isplata za korisnike u Distriktu mogla već biti u novembru za jedan broj korisnika.

 

Još je dodao, da pravo na ovu nakdna korisnici gube ostavrivanjem prava na penziju, a za one koji pravo ne penziju nikad ne ostvare će ona biti trajni izvor prihoda. Moguće je kako je na kraju dodao, da bi u bližoj budućnosti moglo doći i do povećanja osnovice, pa tako i same naknade jer je podnesen nešto manji broj zahtjeva od predviđenog što ostavlja prostor za izmjene i dopune ovog zakona koji je u primjen. Ali isto tako, kako je istako, razmišlja se da se prvo ide na uvođenje u ovo pravo populacije mlađe od 57 godina s teškim oboljenjima, kao i supruga umrlih demobilisanih boraca bez redovnih mjesečnih primanja.

http://radiobrcko.ba

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com