Menu

Dani kruha u Bijeloj Istaknuto

1024 Dani kruha Bijela 2 649x365Deseta osnovna škola iz Bijele i ove godine je organizator manifestacije “Dani kruha”. Uz učenike ove škole, roditelje, predstavnike nekoliko KUD-a i uzvanike iz izvršne i zakonodavne vlasti Brčko distrikta BiH ovoj manifestaciji prisustvovali su i učenici i nastavnici iz još četiri osnovne škole iz Brčko distrikta.

 

 

Obilježavanje Dana kruha u Desetoj osnovnoj školi Bijela pridonosi potpunijem odgoju i obrazovanju za zaštitu okoliša, upoznavanju i očuvanju biološke raznolikosti Bosanske Posavine, podizanju svijesti o ekološkoj poljoprivredi i zdravoj prehrani. Temelji se na izgrađivanju pozitivnih stavova i stvaranju pravilnog emocionalnog odnosa djeteta–učenika i prirode. Manifestacija za cilj ima upoznati djecu i učenike s nastajanjem hljeba, približiti im narodne običaje, poučiti ih o hljebu kao izrazu životne i duhovne snage, upoznati ih sa žetvenim i ostalim običajima, sa autohtonim i/ili starim vrstama voća i drugim plodovima zemlje.

 

Namjera je upoznati učenike s razlikama između ekološki zdrave hrane i genetski modifikovanih organizama, ukazati na važnost zdrave prehrane i prednosti ekološke poljoprivrede. Višak hrane koji ostane nakon današnje manifestacije biti će podijeljen u staračkim domovima ali i porodicama slabijeg imovinskog stanja koje su izrazile potrebu za tim. Ove godine učenici su samoinicijativno organizovali i prikupljanje dobrovoljnih priloga kako bi svojim drugarima slabijeg imovinskog stanja obezbijedili odlazak na ekskurziju.

https://brcko.tv

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com