Menu

U Brčkom vježba u skladu s planom aktivnosti NATO NICS Istaknuto

16 768x445Ministarstvo bezbjednosti BiH u saradnji s Odjeljenjem za javnu bezbjednost Brčko distrikta, a uz podršku Federalne uprave civilne zaštite organizuje terensku vježbu za korištenje NICS sistema u periodu od 28. do 31. oktobra 2019. godine na teritoriji Brčkog, prenosi Anadolu Agency (AA).

 

 

Vježba se održava u skladu s planom aktivnosti NATO NICS projekta "Napredna regionalna koordinacija u nesrećama" za 2019. godinu, a predviđen je dolazak oko 100 učesnika.

 

"Za tu namjenu pripremljen je i poseban scenario kako bi se prikazale mogućnosti ovog softvera te način njegove upotrebe u operacijama odgovora na prirodnu ili drugu nesreću, s posebnim akcentom na saradnju i razmjenu informacija između različitih institucija iz sistema zaštite i spašavanja u BiH", naveli su iz Ministarstva bezbjednosti BiH.

 

Budući da će se vježba održavati na području Brčko distrikta, odnosno u blizini rijeke Save, cilj je da se testiraju i uvježbavaju timovi civilne zaštite za spašavanje čamcima, ronilački tim, tim pumpi visokog kapaciteta, tim vodenih barijera, tim za traganje i spašavanje i HBRN tim.

 

Na vježbi će učešće uzeti predstavnici Ministarstva bezbjednosti BiH, Federalne uprave civilne zaštite, Odjeljenja za javnu bezbjednost Brčko distrikta BiH i drugih institucija iz sistema zaštite i spašavanja u BiH. Pored toga, očekuje se i dolazak posmatrača iz partnerskih zemalja i institucija na projektu: NATO SPS programa, Ministarstva unutrašnje bezbjednosti Sjedinjenih Američkih Država i MIT - Lincoln laboratorije iz SAD-a, Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske, Direktorata za vanredne situacije Crne Gore i Centra za upravljanje krizama Republike Sjeverne Makedonije.

 

NATO Brcko vježba /VIDEO


 

 

 

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com