Menu

Rad staračkih domova na području Distrikta POD LUPOM Istaknuto

Staracki dom 1 Vesna Micanovic foto Cvijeta KovacevicOd početka ovog mjeseca u Brčko distriktu na snazi je novi Pravilnik o opštim, tehničkim i stručnim uslovima za osnivanje i rad ustanova socijalne zaštite za smještaj starih i odraslih osoba koji bi trebalo da reguliše stanje u neuređenoj oblasti osnivanja i rada staračkih domova.

 

 

Na području Distrikta nema nijedne ustanove socijalne zaštite za smještaj starih i odraslih osoba, pa je za 59 korisnika socijalne zaštite obezbijeđen smještaj u ustanovama socijalne zaštite izvan Brčkog.

 

Ostali građani koji imaju potrebu za smještajem u sličnim ustanovama, odnosno staračkim domovima, koriste usluge privatnih zdravstvenih ustanova koje su se registrovane za smještaj starih i odraslih lica.

 

Nataša Stevanović, šef Pododjeljenja za socijalnu zaštitu, kaže da je novi Pravilnik predvidio mogućnost preregistracije ovih ustanova.

 

– Privatne zdravstvene ustanove koje odluče da se kao ustanove socijalne zaštite bave smještajem starih i odraslih lica imaće priliku da djelatnost preregistruju u roku od 24 mjeseca – kaže Stevanovićeva.

 

Takve ustanove moraće ispuniti propisane opšte, građevinske i tehničke uslove i zadovoljiti standarde za obavljanje djelatnosti u pogledu prostora, opreme, kadrova.

 

– Nijedna ustanova ne može se registrovati i početi s radom ako ne dobije rješenje o ispunjenosti uslova u pogledu svih propisanih standarda – ističe Stevanovićeva, dodajući da će to utvrđivati nadležna odjeljenja i službe dok će rješenje donositi Odjeljenje za zdravstvo.

 

Svi oni koji ne budu željeli da se preregistruju u ustanovu socijalne zaštite nastaviće raditi kao privatne zdravstvene ustanove, koje će i dalje moći obavljati djelatnost smještaja starih i odrasih osoba, ako su za to registrovane.

 

Vesna Mićanović, koja se od 2006. bavi smještajem starih osoba u istoimenoj ustanovi, opremljenoj prema savremenim standardima, sa 20 zaposlenih brine o 54 osobe i pozdravlja konačno donošenje ovog Pravilnika, ali naglašava da se s tim prilično zakasnilo.

 

Smatra da je bilo nedopustivo dozvoliti registraciju djelatnosti i rad ustanova prije donošenja pravila po kojima se treba raditi.

 

– Nadam se da će nadležni raditi prema ovim pravilima i da će svi oni koji imaju staračke domove ovo ozbiljno shvatiti kako bi se konačno uveo red u ovoj oblasti i pomoglo staroj populaciji koja boravi u staračkim domovima – kaže Mićanovićeva.

 

Ističe da je veoma bitno ispoštovati sve propisane kriterijume, ali najbitnijim smatra nadzor nad radom ustanova koje se bave smještajem starih lica.

 

– Kontrola bi morala biti stalna. Potrebno je kontrolisati sve aspekte, a posebno strukturu zaposlenih. Kako rade, koliko i kako se brinu o ljudima koji su tu smješteni i koliko primjenjuju profesionalne standarde – kaže Mićanovićeva i dodaje da donosioci pravila i pružaoci usluga moraju više koristiti iskustva koja u ovoj oblasti imaju zemlje Zapadne Evrope.

 

Oko 30 ustanova u Distriktu

 

Prema raspoloživim podacima, u Brčko distriktu ima oko 30 ustanova registrovanih za smještaj starih i odraslih lica. Neke su registrovane u Odjeljenju za zdravstvo, neke u sudu, a rađene su i preregistracije djelatnosti, pa se ne može sa sigurnošću reći koliko ih tačno ima.

 

Najveći broj ovih ustanova nema dovoljan broj zaposlenih, a posebno je nepovoljna njihova struktura u pogledu nedostatka stručnih negovatelja i medicinskog osoblja.

 

(SrpskaInfo)

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com