Menu

Supervizor Scanlan: Brčko je prvi grad u BiH koji je testirao najsavremeniji sistem odgovora na elementarne nepogode Istaknuto

2019 10 30 Odrzana vjezba NICS Brcko 3Supervizor za Distrikt Brčko i prvi zamjenik visokog predstavnika, Michael Scanlan, prisustvovao je vježbi borbe protiv elementarnih nepogoda koju je danas u Brčkom organiziralo Ministarstvo sigurnosti BiH.

 

 

Ova vježba, koja je prva te vrste u BiH, pokazala je efikasnost najsavremenijeg “Zapovjednog sistema upravljanja kriznim situacijama” (Next Generation Incident Command System – NICS), online platforme koja omogućava bolju komunikaciju i koordinaciju između tijela za zaštitu i spašavanje u mirnodopskim vanrednim situacijama. Ovaj sistem u Bosni i Hercegovini se realizira kroz projekat “Unaprijeđeni regionalni pilot-projekat za koordinaciju u mirnodopskim vanrednim situacijama” unutar NATO-ovog programa Nauka za mir i sigurnost (Science for Peace and Security – SPS).

 

Supervizor Scanlan je pohvalio zajednički angažman institucija i spasilačkih službi na različitim nivoima vlasti. “Drago mi je što je Brčko prvi grad u Bosni i Hercegovini koji je testirao efikasnost novog sistema odgovora na nepogode. Ova vježba je odličan primjer dobre saradnje među različitim nivoima vlasti u ovoj zemlji i kako oni mogu biti efikasni kada se udruže služeći građanima. A danas je Brčko bolje pripremljeno da odgovori na elementarne nepogode kao što su bile razorne poplave iz 2014. godine.”

 

Prije toga, supervizor se sastao sa predstavnicima kulturnih udruženja u Brčkom: predsjednikom Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta”, Draganom Tomićem, predsjednikom Bošnjačke zajednice kulture “Preporod”, Edinom Jašarevićem te potpredsjednicom Hrvatskog kulturnog društva “Napredak”, Lucijom Zdravac. Razgovarali su o važnosti njegovanja kulturnog nasljeđa i o tome kako Brčko vrednuje svoje različitosti kao svoju prednost.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com