Menu

baner for web jpg

JU Četvrta osnovna škola Brčko osvojila prvo mjesto u BiH na konkursu "Dižem glas za MOJE pravo" Istaknuto

d33JU Četvrta osnovna škola Brčko distrikt BiH osvojila je prvo mjesto na konkursu „Dižem glas za MOJE pravo“, povodom 30. godišnjice UN konvencije o pravima djeteta. Konkurs je raspisala Grupa međunarodnih organizacija za zaštitu djece u BiH, sastavljena od organizacija Hope and Homes for Children, Save the Children, World Vision International u BiH i mreže Snažniji glas za djecu.

 

 

Nagradnim konkursom, zainteresirani timovi pozivani su da osmisle kampanju za društvene medije i da na kreativan i inovativan način prikažu svoje viđenje provedbe ili kršenja nekog od, za njih značajnog i, za ovu priliku odabranog, dječijeg prava.

 

Vijeće učenika JU Četvrte osnovne škole Brčko distrikt BiH osmislilo je kampanju pod nazivom #TvojaGlavaTvojaPrava kojom su uspjeli osvojiti najviše ocjene od strane žirija konkursa, te su time sebi i svojoj školi osigurali prvo mjesto na nivou Bosne i Hercegovine.

 

Drugo mjesto zauzela je Međunarodna gimnazija „Richmond International Secondary School“, Sarajevo sa kampanjom #DjetinjstvoNijeIzborNegoPravo; a treće mjesto osvojili su mladi iz JU „Dom-porodica“, Zenica sa kampanjom #SretnoDjetinjstvoZaSvakoDijete.

 

Prema riječima organizatora konkursa, pored podrške za finaliziranje i promociju tri najbolje kampanje, djeca i mladi su za svoje škole i institucije osvojili nagradni fond u ukupnom iznosu od 6.000 KM usmjeren na poboljšanje kvaliteta izvođenja nastave ili drugih aktivnosti koje se provode sa djecom, a koje učesnici konkursa smatraju neophodnim.

 

Podsjećamo, Konvencija o pravima djeteta međunarodni je dokument, usvojen na Glavnoj skupštini Ujedinjenih naroda 20. novembra 1989. godine, a sadrži univerzalne standarde koje država stranka Konvencije (tj. koja ju je potpisala i ratificirala) mora jamčiti svakom djetetu.

 

Ove godine se obilježava 30. godišnjica usvajanja Konvencije, a nagrađeni prijedlog kampanje Vijeća učenika JU Četvrte osnovne škole Brčko distrikt BiH možete pogledati u video prilogu.

 

Objavu proglašenja pobjednika možete vidjeti na facebook stranici World vision Bosna i Hercegovina.

 

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com