Menu

NetzaPet 550x50

SvejeLakokadsiultra 900x70

A4EB5B4C FB04 444B AE9C 39C793F3E15C

U BiH rastu cijene hrane, zdravstva i režija Istaknuto

kesPotrošačke cijene u Bosni i Hercegovini u oktobru ove godine zabilježile su rast u ondosu na prethodni mjesec, prenosi Anadolu Agency (AA).

 

 

Cijene proizvoda i usluga, koje se koriste za ličnu potrošnju u Bosni i Hercegovini mjerene indeksom potrošačkih cijena, u oktobru 2019. su, u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku zabilježile rast za 0,8 posto, podaci su državne Agencije za statistiku.

 

U oktobru ove godine su za 0,1 posto porasle cijene hrane i bezalkoholnih pića, a odjeće i obuće za 1,8 posto.

 

Cijene stanovanja, električna energije, plina i drugih energenata porasle su za 4,9 posto.

 

Cijene u segmentu zdravstva, komunikacija, obrazovanja te restorana i hotela porasle su za 0,1 posto.

 

U segmentima namještaja i kućanskih uređaja zabilježen je pad nivoa cijena za 0,3 posto, prijevoza za 0,2 posto, rekreacije i kulture za 0,2 posto.

 

Na godišnjem nivou je u prosjeku zabilježen rast cijena od 0,1 posto.

 

U odnosu na prošlu godinu, prosječni rast cijena zabilježen je u segmentu hrane, bezalkoholnih i alkoholnih pića, duhana, stanovanja, režija, zdravstva, obrazovanja restorana i hotela, dok su pale cijene odjeće i obuće, održavanje kuće, prijevoz i komunikacije.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com