Menu

Brčko: Osumnjičenom za pokušaj silovanja određen pritvor Istaknuto

sss23Postupajući po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH nadležni sud u Brčkom odredio je jednomjesečni pritvor DŽ.I. (50)*, osumnjičenom da je prije tri dana u ovom gradu pokušao silovati 79-ogodišnju staricu u njenoj kući. Pritvor osumnjičenom određen je zbog opasnosti da će ponoviti ili da će dovršiti pokušano krivično djelo.

 

 

Tužilaštvo Distrikta sprovodi istragu protiv Dž.I. zbog sumnje da je 26. novembra oko 17,00 sati, u njenoj kući u Brčkom, pokušao prisiliti na spolni odnos M. Đ., rođenu 1940. godine. Sumnja se da je Dž.I. , nakon što je u alkoholisanom stanju i s kapuljačom na glavi kroz otvoren prozor ušao unutra, žrtvi zadao više udaraca po glavi i tijelu savladavši tako njen otpor. Osumnjičeni je zatim pokušao polni odnos s njom, a kada nije uspio natjerao ju je na bludne radnje prijeteći da će je silovati i zaklati, u čemu su ga spriječili pripadnici Policije Brčko distrikta BiH – navodi se u naredbi o sprovođenju istrage.

 

Nakon što ga je Policija lišila slobode i dovela u prostorije ovog tužilaštva Dž.I. je odmah ispitan u svojstvu osumnjičenog. Tužilaštvo je bez odlaganja podnijelo prijedlog Osnovnom sudu Distrikta da mu se odredi pritvor zbog opasnosti da će ponoviti ili da će dovršiti pokušano krivično djelo. Postupajući po tom prijedlogu, Osnovni sud je u cjelosti prihvatio tužilačku ocjenu o pritvorskim razlozima i odredio pritvor osumnjičenom u trajanju od jednog mjeseca.

 

Po pritvaranju osumnjičenog Tužilaštvo, u saradnji s Policijom, nastavlja istragu protiv Dž.I. radi dokazivanja krivičnog djela silovanje – u pokušaju (iz člana 200 stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) s propisanom kaznom zatvora od tri do deset godina.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com