Menu

Brčko: Otvorena izložba slika "Legata Ekmečić" Istaknuto

ekm3U Omladinskom centru u Brčkom otvorena je izložba na kojoj je predstavljeno 180 radova, polaznika radionice crtanja Fondacije “Legat Ekmečić”.

 

Ovo je prva izložba na kojoj su izloženi radovi 53 učenika, koliko ih pohađa radionicu.

 

Rukovodilac radionice i kustos u “Legatu Ekmečić “ Almedina Cifrić rekla je da je ovo radionica besplatna za nekoliko učenika koji nisu u mogućnosti da to sebi priušte.

 

“Obično biva da su djeca iz siromašnih porodica kreativnija. Iz tih razloga svima pružamo priliku. Imamo veliki broj zainteresovanih. Radionice se nastavljaju u februaru”, rekla je Cifrićeva i napomenula da među učenicima ima i onih koji pohađaju muzičku školu.

 

Ovo je jedan presjek da pokažemo da su izuzetno talentovani i ambiciozni”, istakla je Cifrić.

Predsjednik Fondacije “Legat Ekmečić” Sela Teciladžić-Ekmečić kaže da je zadovoljna odnosom grada i Brčaka prema Legatu koji i opstaje zahvaljujući grantu Vlade distrikta.

Ekmečićeva je napomenula da je njena porodica poklonila rodnom gradu svoja književna i slikarska djela.

 

Fondacija “Legat Ekmečić”, koja je osnovana prije tri godine, u svom umjetničkom fundusu ima više od 3.000 slika i kiparskih djela koje je porodica Ekmečić poklonila gradu Brčko.

 

Osnivač Fondacije je akademski slikar Mevludin Ekmečić.

http://radiobrcko.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com