Menu

Najcjenjeniji metal na svijetu rodij je pet puta skuplji od zlata Istaknuto

zlEkstremno rijedak metal rodij nastavio je svoj višegodišnji rast vrijednosti dosegnuvši 32 posto, što je najveća vrijednost od 2008. godine.

 

 


Cijena metala koji se uglavnom koristi u autokatalizatorima u protekle četiri godine je "skočila" 12 puta nadmašivši svu glavnu robu zbog povećane potražnje u automobilskom sektoru.

 

"Rodij je podložan ludoj nestabilnosti", rekao je šef za analizu i razvoj marketinga u ruskom "Norlisk Nickelu" Anton Berlin za Bloomberg.

 

Ova ruska kompanija iskopa oko 10 posto rodija. Pooštreni standardi emisija automobilskih vozila također su pokrenuli rast cijena. Metal je u petak dostigao vrijednost od 8.000 dolara po unci, tvrdi hemijska kompanija Johnson Matthey. Neki robni analitičari i trgovci kažu da bi cijena metala mogla nadmašiti rekordnih 10.000 američkih dolara 2008. godine.

 

"Glavni pokretač od početka januara bila je fizička potražnja iz Azije koja bi mogla biti povezana s automobilskim sektorom. Kupovina je pokrenula dodatnu kupovinu i na neuređenom tržištu efekat je bio ogroman, s kretanjem cijena koje se vide možda svakih 10 godina", rekao je trgovac rafinerije "Heraeus Holding" Andreas Daniel.

 

Mnogo je teže investirati u rodij nego u druge plemenite metale dok se njim ne trguje na berzi. Smatra se da je tržište rodija vrlo ograničeno većinom ugovora sklopljenih između dobavljača i industrijskih korisnika.

 

Rodij koji se vadi iskopava se kao nusprodukt platine i nikla, najskuplji je metal. Kako precizira Russia Today, jedna tona zemljine kore sadrži 0,001 gram ovog metala. Rodij ima visoku tačku topljenja i nevjerovatnu otpornost na koroziju. Najčešće se koristi zbog svog odsjaja u predmetima poput ogledala, reflektora i nakita. U automobilskoj industriji se koristi kao ključni sastojak za katalitičke pretvarače, ali i za dizelske i plinske motore. Najveći proizvođači su Južna Afrika, Rusija i Kanada.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com