Menu

BiH na sajmu namještaja u Kelnu zastupljenija od Srbije i Hrvatske Istaknuto

 

Njemački grad Keln je ponovo glavni grad proizvođača namještaja iz cijelog svijeta. Više od 12.000 izlagača iz 50-ak zemalja svijeta od ponedjeljka do nedjelje izlaže svoje proizvode na prestižnom sajmu namještaja na kojem se određuju novi trendovi.
Iz Bosne i Heregovine na ovom prestižnom sajmu prisutno je 16 kompanija, navodi Klix. Inače, BiH je već godinama regionalni lider kada je riječ o broju izlagača na sajmu. Poređenja radi, ove godine su iz Srbije prisutna samo četiri izlagača, a iz Hrvatske pet.

Lejla Međedović iz Vanjskotrgovinske komore izjavila je da na ovogodišnjem nastupom BiH na sajmu u Kelnu ispunjava deceniju predanog rada i saradnje između kompanije, komore, institucija, stranih partnera i domaćih dizajnera na putu povratka i afirmacije industrije namještaja BiH na tržištu EU.

"Na kraju dekade možemo reći da smo u tome i uspjeli. Ukupno 40 firmi predstavilo se na štandu BiH. Jedan broj firmi razvio je vlastite strategije i izlažu samostalno na ovim i drugim svjetskim sajmovima. Nadamo se da će namještaj iz BIH i dalje imati svoju poziciju sve turbulentnijim uvjetima na ovom konkurentnom tržištu", kazala je Međedović.

Apsolutni trend ove godine je namještaj od drveta. Takvi proizvodi upravo dominiraju i u ponudi bh. firmi.

Njemački proizvođači namještaja su protekle godine prodali manje namještaja nego 2018 godine. Prema navodima Njemačkog udruženja proizvođača namještaja. Industrija namještaja u najrazvijenijoj evropskoj zemlji je poslovnu 2019. godinu završila sa ukupnim obrtom u vrijednosti od 18 milijardi eura, što je 0,6 posto manje nego 2018. godine.

Razlog pada prodaje njemačkog namještaja nije u poznatom skandinavskom dizajnu niti jeftinom namještaju iz Kine. Razlog je što sve više ljudi ima manje prostora u kojem živi. Zbog toga i namještaj mora biti funkcionalan i, gledajući na cijenu, prihvatljiv za svačiji džep.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com