Menu

Zbog smoga i u Brčkom povećan broj pacijenata sa respiratornim oboljenjima Istaknuto

gr9U ambulantama za plućne bolesti u Brčko distriktu u zadnjih nekoliko sedmica bilježi se povećan broj pacijenata koji se javljaju sa simptomima respiratornih oboljenja.

 

 

Situacija sa zagađenjem zraka u nekim većim gradovima kao što su Sarajevo,Tuzla, Zenica pa i Beograd u zadnjih nekoliko dana poprima alarmantne razmjere s obzirom na posljedice koje ostavlja na zdravlje ljudi.

 

„Iako nemamo mogućnosti da se u Brčko distriktu izmjeri zagađenje vazduha kao u nekim drugim gradovima sigurno da smog i čestice u njemu u posljednje vrijeme značajno doprinose povećanju broja pacijenata sa respiratornim infekcijama“ ističe dr. Slađan Miranović šef Odjela za plućne bolesti u brčanskoj Bolnici.

 

Na aero-zagađenja su naročito osjetljiva djeca do pet godina i starija lica te se preporučuje da se što kraće boravi na otvorenom u jutarnjim i večernjim satima kada je koncetracija smoga najveća. Takođe upotreba medicinskih maski u ovakvim situacijama nije od velike pomoći.

 

Od bolesti povezanih sa zagađenjem zraka u Bosni i Hercegovini godišnje umre duplo više ljudi nego u Sjevernoj Makedoniji i četiri puta više nego na Kosovu, navodi se u u posljednjem izvještaju Svjetske banke za BiH.

 

Mada kompletan izvještaj još nije dostupan, u podacima s kojima raspolažu stoji da od bolesti povezanih sa zagađenjem zraka u Bosni i Hercegovini godišnje umre 3.300 ljudi.

 

http://radiobrcko.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com