Menu

Brčko: Na ljeto počinje odvoz smeća na regionalnu deponiju Istaknuto

deponijaŠef Odjeljenja Vlade Brčko distrikta za komunalne poslove, Zoran Bulatović izjavio je danas da je realno očekivati da odvoz čvrstog otpada na regionalnu deponiju “crni vrh” kod Zvornika, u skladu sa potpisanim četverogodišnjim Okvirnim sporazumom, počne tokom ljeta ove godine.

 

 

Trenutno je u postupku, kaže Bulatović, obezbjeđivanje građevinske dozvole za izgradnju pretovarne stanice na lokaciji deponije u Brčkom.

 

Što se tiče kupovinene vozila za odvoz smeća na deponiju u Zvornik, javna nabavka je provedena, ali se jedan od ponuđača žalio i tako proces privremeno zaustavio. Kada navedeni pripremi uslovi budu ispunjeni krenuće odvoz čvrstog otpada u skladu sa potpisanim okvirinm ugovorom.

 

U toku su i pripreme za uspostavu Cenrta za upravljanje otpadom čijom izgradnjom će kaže Bulatović, troškovi zbrinjavanja čvrstog otpada biti mnogo jeftiniji nego sada. Jer će upravljanje iz centra omogućiti trijažu otpada, odnosno, odvajnaje sastojaka koji imaju svoju cijenu.

 

Što se tiče postojeće deponije u Brčkom, Bulatović kaže da slijedi njeono saniranje po savremenim standardima, zašto će se najvjerovatnije dobiti kredit od Svjetske banke.

 

Izvor: RTV HIT

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com