Menu

Brčko: Odjel za privredu ove godine plasira preko 14 miliona KM Istaknuto

050220 Pero GudeljevicPutem Vladinog Odjela za privredni razvoj, sport i kulturu ove godine treba da se u privredni i nevladin sektor Brčko Distrikta plasira preko 14 miliona KM.

 

 

Sredstva će biti utrošena u privredni razvitak Brčko Distrikta kroz poticaje i razvitak nevladinog sektora kroz grantove udruženjima građana.

 

Pero Gudeljević, šef Vladinog Odjela za privredni razvoj, sport i kulturu naveo je da je u prijedlogu Nacrta budžeta za 2020. godinu 8,5 miliona KM planirano za Pododjel za gospodarski razvitak. Novost u ovoj godini je subvencioniranje dijela kamata za kupovinu prve nekretnine kako bi se mladi zadržali u Brčko Distriktu.

 

On je pojasnio da Odjel ima zakonsku obavezu poticaja za gospodarstvo u iznosu od 5,8 miliona maraka, uz namjeru da se sredstva do kraja godine povećaju putem rebelansa proračuna, jer je za ove namjene u 2019. godini utrošeno blizu sedam miliona maraka.

 

Pododjelu za sport kulturu i turizam namijenjeno je 5,5 miliona KM, a ova sredstva će biti isplaćivana putem grantova po projektima i tenderskoj proceduri kako to i predviđa novi Zakon o budžetu. Gudeljević je iskazao uvjerenje da će Skupština u drugom čitanju prilikom usvajanja proračuna pronaći prostora za dodatnih milion maraka sredstava za ove namjene.

 

Razvojno garantnom fondu namijenjeno je 1,2 miliona KM za subvencioniranje dijela kamata poduzetnicima i poljoprivrednim proizvođačima i 500.000 KM Zavodu za zapošljavanje za provođenje Programa samozapošljavanja koji se pokazao kao jedan od boljih programa.

 

http://radiobrcko.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com