Menu

BF0DF8D7 698E 4208 84D6 5133D35205E8

D4038CA4 5DB4 486D 9106 CF614A9BD4AE

AF911058 A99A 4A2B B585 D6B867B1F75E

 

TIBIH Prijavi Korupciju 728x90 A 01

Nova šefica Službe hitne medicinske pomoći: "Cilj mi je Hitnu službu unaprijediti u Zavod za hitnu medicinu Brčko distrikta BiH" Istaknuto

 

Služba hitne medicinske pomoći JZU zdravstveni centar Brčko distrikta BiH od skora ima novu šeficu, dr Jasnu Bradonjić, specijalistu urgentne medicine. Iza novoizabrane šefice impresivno je radno iskustvo, dugih 27 godina doktorske karijere, te niz objavljenih stručnih radova.

Kako se jedna od najuglednijih doktorica brčanskog zdravstva snašla u ulozi šefa Službe hitne pomoći, kakvo je stanje dočekalo, te koji su njeni planovi u daljem radu pročitajte u nastavku.

1. Nedavno ste stupili na dužnost šefice Službe hitne medicinske pomoći (SHMP) JZU Zdravstvene ustanove Brčko distrikt BiH. Kakva su Vaša očekivanja?

Oduvijek sam smatrala da je pružanje pomoći onima kojima je to potrebno izuzetno važna karika u odgovarajućem i pravovremenom zbrinjavanju pacijenta, a ponekad je od ključnog značaja za sami ishod liječenja. Što se tiče očekivanja, uvijek ima prostora za daljnja poboljšanja, kao i za poboljšanje pružanja medicinskih usluga.

2. Kakvo je stanje u SHMP Distrikta?

SHMP je služba sa dugom tradicijom. Mnoge kolege su ovdje započeli svoje karijere. Tokom godina zaboravi se na stres i težak noćni rad. Uvjerena sam da osim stručnosti i znanja, dobri međuljudski odnosi, te dolazak na posao bez dodatnih stresova itekako mogu ublažiti stresne situacije sa kojima se zaposlenici tokom rada svakodnevno susreću. Zadovoljstvo zaposlenih indirektno utiče na poboljšanje medicinske usluge i smanjuje potencijalne propuste na najmanji mogući nivo. Nadam se da ću kao šefica Službe hitne medicinske pomoći time još doprinijeti.

3. U kojem vremenu Vaši timovi izađu na hitnu intervenciju?

SHMP Brčko distrikta BiH ne radi samo hitne slučajeve na terenu, već nažalost pregleda i brojne pacijente koji nisu hitni i čiji slučajevi spadaju u nadležnost porodične medicine. Upravo zato, naši medicinari sve dobivene pozive dijele prema prioritetima hitnosti. Na intervencije visoke hitnosti izlazi se bez odgađanja i uvijek imaju prioritet. Prosječno vrijeme izlaska na intervencije je do 12 minuta, s tim što njihova brzina ovisi i o udaljenosti mjesta intervencije te gustine saobraćaja. Također, nedovoljno doktora, medicinara i sanitetskih vozila utiče da često imamo situaciju da su nam svi na intervenciji, a u međuvremenu imamo poziva za još hitnih slučajeva.

4. Koliko zaposlenih ima SHMP?
Ukupan broj zaposlenih je 21, od čega je 5 doktora i dva na specijalizaciji, 14 medicinskih tehničara od čega je jedan diplomirani medicinski tehničar. Iako naizgled velik, taj broj ipak nije dovoljan. Naime, u nekim segmentima poput doktora i tehničke službe nedostaje nam kadra. Uzme li se u obzir da smo prošle godine imali 27.311 hitnih intervencija , ukupno 2964 izlaska na teren i ukupno 129.342 pregleda pacijenata u ambulanti, te da je za svaku od navedenih intervencija potrebno ispisati putni nalog, obračunati uslugu, napraviti izvještaj, vidno je da zaposlenima ponekad zaista nedostaje vremena da sve obave.

5. Budući planovi?

Cilj mi je Hitnu službu unaprijediti u Zavod za hitnu medicinu Brčko distrikta BiH, te da postane najbolje organizovana hitna medicinska služba, ne samo u Distriktu već i na puno širem području. Želim i vjerujem da ću uz pomoć rukovodstva i zaposlenih JZU Zdravstveni centar to i postići.

6. Možete li nam predstaviti vaš program upravljanja Zavodom za hitnu medicinu Brčko distrikta BiH?

Mogu vam jedino reći osnovne postulate mog pristupa rješavanju problema, a to su timski rad, uvažavanje struke i iskustva, poštovanje i sagledavanje svačijeg stava, te naravno dobri međuljudski odnosi koji mogu iznjedriti nove ideje i rješenja. Oduvijek sam poštovala sve svoje saradnike i zaposlene, te cijenila njihova mišljenja koja su najčešće bazirana na dugogodišnjem radu. Kao takva, ona predstavljaju neprocjenjiv izvor znanja i iskustva što je idealan temelj za izgradnju dobrog Zavoda za hitnu medicinu Brčko distrikta BiH.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com