Menu

Fra Mirko Majdandžić: Bosna se voli kao majka (VIDEO) Istaknuto

Fra Mirko 21212 696x392Gost specijalnog poslijepodnevnog programa Hayat TV-a u povodu Dana nezavisnosti bio je fra Mirko Majdandžić gvardijan Franjevačkog samostana Duha svetoga u Fojnici.

Da li je ona neovisna ili nazavisna to je svejedno. Važno je da se razumije šta to znači – kazao je na početku fra Majdandžić.

 

U Fojnici je službovao 16 godina, nakon toga otišao u Sarajevo, pa sedam posljednjih godina proveo u Varešu.

 

Ovako ja sam prešao 1991. godine u Sarajevo. I te godine je bila jedna velika priča o 700. godina franjevaca u Bosni. To je bilo nešto pred kraja ’91. godine. Onda je bilo i 1992. godini kada ste i vi rođeni kazao je našoj voditeljici Ani i dodao:


Mi bi od tada pa do sada trebali napraviti lijepu Bosnu kao što ste vi ovdje ispred mene. Ona živi i živjet će, ali joj mi malo nagrdimo lice i ne uljepšamo to je naš problem.

 

Fra Mirko Majdandžić je rekao da je najveći problem taj što se u Bosni u historiji bilježe samo negativne i loše stvari.

 

Jedan problem historije jeste što mi u toj povijesti bilježimo samo negativno. Historija bi trebala biti učiteljica života, kao što kaže jedna stara poslovica. Mi samo pamtimo šta je ko kome učinio. Ta priča od 700 godina samostana u Fojnici prikjazuju da su prijašnji ljudi bili veliki umjetnici na razini Evrope. Danas smo malo zaostali baš našom greškom, a trebnali smo iz te historije izvuči mnogo više. Mi smo uvijek znali pomoći drugom i znali smo uvijek gajiti raznolikost – kazao je naš gost.

 

Njegova poruka je da se Bosna voli kao majka.

 

Ja volim BiH zato što mi je to kuća, zato što mi je domovina, zato što mi je ko mater. I kada bismo od srca voljeli zemlju ona bi bila lijepa onako kakvu ju je Bog stvorio. Šta god je trebalo Bog je ovoj zemlji dao, samo se mi ne znamo nositi s tom ljepotom – rekao je fra Mirko Majdandžić.

 

Pogledajte kompletan razgovor u videu.

 

https://hayat.ba

 

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com