Menu

Dan Brčko distrikta BiH obilježen u polupraznoj sali Istaknuto

 

Svečanom akademijom u Domu kulture u Brčkom danas je obilježeno 20 godina od osnivanja Distrikta.
Akademiji su prisustvovali međunarodni zvaničnici, predstavnici vjerskih zajednica, predstavnici izvršne, zakonodavne i sudske vlasti, kao i privrednog i kulturnog života Brčko distrikta BiH.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH je rekao da se nada da će naredna godina biti prekretnica u privredniom razvoju i kreiranju povoljnog ekonomskog ambijenta.

"Zajednička vizija izgradnje i pozicioniranje Brčkog kao privrednog centra, grada sporta i kulture u kojem djeluju kvalitetne obrazovne i zdravstvene ustanove nije nešto što predstavlja daleku budućnost, ali zahtijeva našu maksimalnu posvećenost radu na tim pitanjima", rekao je Milić.

Zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta BiH Anto Domić kazao je da su najsnažniji pečat u izgradnji Distrikta dali OHR i jedanaest supervizora, OSCE i Evropska unija, pet saziva Skupštine Brčko distrikta BiH, sedam gradonačelnika i moge druge institucije i pojedinci.

"Imali smo jedan cilj, kao i danas, a to je stvoriti funkcionalne i trajne institucije, uz uvažavanje multietničnosti, multikulturalnosti i multikonfesionalnosti uz privredni razvoj koji će omogućiti dostojan život svakog čovjeka u Distriktu. Naš put je još uvijek u izgradnji i važno je biti svjestan tereta historije koji nosimo, ali i terete koje nam budućnost donosi. Imamo privilegiju da zajedno osmog marta obilježavamo Dan žena i Dan Distrikta i želim napomenuti da bez angažmana žena u izgradnji našeg društva zacrtane ciljeve nikada ne bismo dosegnuli i zato hvala svim ženama koje rade na izgradnji Distrikta", kazao je Domić.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Esed Kadrić kazao je da je uprkos povremenim tenzijama i političkim neslaganjima, Brčko distrikt BiH zajednica suštinske ravnopravnosti svih naroda i građana.

"Masovni dodazak stanovništva nam govori da nije dovoljno i da moramo raditi više kako bi potencijalnim investitorima slali poruke da je Distrikt sredina u kojoj je ulaganje kapitala sigurno. Nesuglasice trebamo rješavati u tišini, a zajedničke uspjehe isticati i učiniti ih brendom prepoznatljivosti našeg Distrikta. Brčko u ovoj i narednih godina bit će grad intenzivnih ulaganja i razvoja i naša politika mora biti motivirajuća kako bi ljudi donosili pozitivne odluke i odluke ostanka u svome gradu i domovini", kazao je Kadrić.
Svečanoj akademiji prisustvovao je i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović koji je u svom obraćanju rekao da je Distrikt u protekle dvije decenije prošao kroz značajnu političku i institucionalnu fazu.

"Distrikt je pokazao da možemo probleme rješavati na miran i civiliziran način, pa čak i one stvari koje nisu mogle da se riješe ni tokom mirovnih pregovora u Dejtonu. Moja glavna poruka jeste da čuvate dobre odnose, da se poštujete i uvažavate, jer samo na taj način možete izgraditi ambijent u kojem nikome neće biti tijesno i u kojem će se svako osjećati komotno", rekao je Džaferović.

Oblježavanju dvadeset godina Distrikta, prisustvovala je i Željka Cvijanović.

"RS je uložio određena sredstva u izgradnji Distrikta. također, RS je čitav niz godina bio snabdjevač Distrikta električnom energijom po jeftinijoj cijeni i to je jedna od velikih donacija koje je RS dao Distriktu. Želim Distriktu mnogo sreće i usojeha u narednom periodu i da bude posvećen još više ekonomskom napretku", rekla je Cvijanović.

Na svečanoj akademiji prisustvovao je i premijer Federacije BiH Fadil Novalić koji je kazao da je Distrikt postigao velike rezultate i da
ima šansu da bude još bolji.
“Brčko ima još šansi za postizanje boljih mogućnosti i uspjeha, jer Brčko stoji u čvorištu budućih naših poteza i projekata kao što je put Beograd-Sarajevo koji se račva u Brčkom itd. Čestitam svima Dan Distrikta i Dan žena i podsjećam sve da su najveća garancija
budućeg uspjeha Distrikta građani i jedinstveni ljudi”, kazao je Novalić.

Michael Scanlan, supervizor za Brčko distrikt BiH u svom obraćanju kazao je da su zvaničnici Distrikta odgovorili na izazove da preuzmu reformske procese u svoje ruke.
“U posljednjih nekoliko mjeseci organi vlasti su radili bržim tempom kako bi se kvalificirali za UNDP inicijativu za energetsku efikasnost i
mogu reći sa zadovoljstvom da su svi vodeći zvaničnici Distrikta odgovorili na izazove da preuzmu reformske procese u svoje svoje ruke i samo zajedničkim radom možemo napredovati ka ponovnom oživljavanju ove nekada dinamične sredine”, kazao je Scanlan.

Svečanoj akademiji prisustvovao je i Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH koji je u svom obraćanju kazao da je EU posvećena Distriktu i da podržava sve pozitivne promjene koje se dešavaju.
“Samo moje prisustvu danas je jasan znak da je EU zaista posvećena Distriktu. Naša vizija Distrikta je jasna, a to je stabilna i funkcionalna sredina koja će stvarati jednake mogućnosti za sve i mjesto koje će obezbijediti radna mjesta, dobre usluge i rad na poboljšanju kvaliteta života svih građana. EU je ovdje da pomogne Distriktu, ali i BiH da ostvare viziju puta ka EU”, kazao je Sinno.

U okviru obilježavanja dvadeset godina od osnivanja Distrikta bio je organizovan i kulturno-zabavni program. Međutim, sala brčanskog Doma kulture je bila skoro prazna. Da podsjetimo, da je za pripremu ove manifestacije izdvojeno više od 80.000 km, a samo za scenografiju oko 25.000. Tradicija je da se za obilježavanje Dana Distrikta svake godine izdvajaju ogromna sredstva iz budžeta, što skoro uvijek građani Distrikta oštro kritikuju. Nadajmo se će u budućnosti posjećenost ipak biti veća, kao i da će poruke izrečene danas, doprijeti do onih kojima su upućene.

 

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com