Menu

Bespotrebna panika: Do nestašice osnovnih životnih namirnica, poput brašna i ulja, neće doći Istaknuto

brass5Usljed pojave virusa korona i uvođenja vanrednih mjera, brašno, tjestenina, riža, šećer, ulje, te sredstva za higijenu i toaletni papir, najtraženiji su artikli u banjalučkim trgovinama i marketima.

Potvrdile su nam to gužve i poluprazne police koje smo juče i jutros zatekli u nekim trgovinama.

 

U velikim trgovačkim lancima, Tropiku i Asu, takođe potvrđuju da je prodaja osnovnih životnih namirnica i sredstava za higijenu povećana nekoliko puta, ali uvjeravaju i da nema mjesta panici i brizi, jer se nabavka i snabdijevanje odvija neometano.

 

Ni male kvartovske radnje još uvijek se ne suočavaju sa nestašicom.

 

Kako nam je potvrđeno u prodavnici u Gundulićevoj, nabavka svim namirnicama se odvija neometano, ali traje nešto duže, naročito na pijaci, zbog velikih gužvi u ranim jutranjim časovima.

 

Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske i vlasnik pekarsko-poslastičarskog društva "Krajina klas", takođe ističe da razloga za brigu i paniku nema, pa samim tim ni za stvaranje nepotrebnih zaliha hrane.

 

“Pekare normalno rade, zalihe imamo, snabdijevanje funkcioniše, a u stalnom smo kontaktu i sa trgovcima, tako da mogu reći da je situacija sasvim pod kontrolom. Stoga molim građane da ne stvaraju zalihe, za tim zaista nema nikakve potrebe i ne trebaju žuriti ni u pekare, ni u prodavnice, sve noramalno funkcioniše”, istakao je Trivić, komentarišući i situaciju sa bh. kamionima koji ne mogu proći Hrvatsku i Sloveniju:

 

“Trenutno je stanje takvo da je usporen transport radi zdravstvenih kontrola prevoznika, što moramo priznati usporava njihovo kretanje, ali to je trenutna situacija, jer pravilla Svjetske zdravstvene oraganizacije nisu nikako predvidjela da se zaustavlja transport roba.

 

Nadalje, brašnom se snabdijevamo na domaćem tržištu, od domaćih proizvođača, imaju dovoljno robe za eventualnu krizu, tako da je bespredmetna panika, bar što se tiče brašna.”

 

Komentar smo zatražili i od Saša Grabovca, izvršnog direktora Udruženja ekonomista RS SWOT.

 

On je uvjeren da će, usljed blage panike među građanima, u jednom trenutku biti nestašica na tržištu, ali da će se nakon tog prvog talasa, maloprodaja redovno snabdijevati uz manje poteškoće, s obzirom da je prevoznicima, čemu svjedočimo ovih dana, ograničeno putovanje. Međutim, uvjeren je da do nestašice osnovnih životnih namirnica, poput brašna i ulja, neće doći.

 

Smatra da se panika među građanima mogla izbjeći, da su vlasti blagovremeno djelovale, te predstavile plan i za najlošiji mogući scenario, odnosno iz kojih alternativnih izvora bi obezbijedili snabdijevanje osnovnim potrepštinama.

 

“Sada imamo blagu paniku, a ona se mogla i trebala izbjeći, da je javnost obaviještena da vlasti imaju plan i za slučaj nestašice namirnica, a ne samo da se govori 'nemojte putovati i nemojte stvarati zalihe'. Znači, u ovakvim situacijama ključno je valjano i pravovremeno informisanje javnosti”, zaključio je Grabovac.

(Buka)

 

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com