Menu

Žena iz Orašja zaražena koronavirusom, došla iz Njemačke Istaknuto

virus korona labaratorija institut za javno zdravstvo 21 foto S PASALICTest na prisustvo koronavirusa označen je kao pozitivan za jednu osobu iz Orašja, saznaje portal Klix.ba.

Kako saznajemo, riječ je o ženi koja je nedavno u Bosnu i Hercegovinu doputovala iz Savezne Republike Njemačke.

 

Pacijentica je hospitalizirana i izolirana u Kantonalnoj bolnici Orašje i njeno trenutno zdravstveno stanje je dobro.

 

Zdravstvene službe provode mjere za sprječavanje i ograničavanje širenja infekcije, što podrazumijeva traženje kontakata oboljele pacijentice kako bi se utvrdilo ko je sve eventualno bio izložen. Osobama koje su bile u bliskom kontaktu s pacijenticom naložena je kućna izolacija i njihovo zdravstveno stanje se kontinuirano prati.

 

Testiranje je vršeno na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. Na Kliničkom centru UNSA danas su izvršena i dva testa na koronavirus koji su naposljetku bili negativni.

 

U statističkom presjeku, 20 zaraženih osoba je registrovano u Banjoj Luci, tri osobe sa područja Zenice i jedna osoba iz Orašja. Prvi slučaj zabilježen je 5. marta, a radilo se o muškarcu koji je u BiH doputovao iz Italije.

 

Sa nedjeljom u svijetu je registrovano 162.000 slučajeva zaraze, od toga je oporavljeno 76.000 osoba, dok je više od 6.000 umrlo usljed komplikacija.

 

(klix)

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com