Menu

Princ iz Eleja 550x50

728x90 2

Mirsad Đapo: Svojim instrukcijama Pokret SPD Brčko želi dati smjernice i svoje učešće u ublažavanju posljedica krize Istaknuto

djapo 1203PRATITI MJERE F BiH KAO PRIMJER OSTATKU DRŽAVE


Vlada Federacije BiH inicirala je formiranje dva fonda i to pomoć zdravstvu u jednom i privredi u drugom fondu a time i borbu za održavanje zdravstva i penzija i što je najvažnije radnih mjesta. U svemu ovome treba pohvaliti agilnost premijera Novalića sa kojim sam ñakratko razgovarao i oko mjera koje je pripremio prije ovih dešavanja za rasterećenje privrede, gdje je daleko ispred RS-a i Distrikta BiH. Tako i u ovim mjerama za koje izdvaja oko milijardu maraka iz raznih izvora odmiče od ostalih administrativnih jedinica u BiH.


VANREDNA SKUPŠTINA POVODOM KRIZE PRIJE USVAJANJA BUDŽETA


Ovo iznosim na ovaj način potaknut i jednom izjavom predsjednika skupštine Brčko Distrikta BiH Esada Kadrića da bi bilo dobro prije usvajanja budžeta održati vanrednu sjednicu posvećenoj ovoj vanrednoj situaciji i određivanju prioriteta i preusmjersvanjem sredstsva što posebno podržavam i apelujem da vlada pripremi mjere i obezbjedi posebne fondove ili usmjeri sredstva namjenski za ove potrebe na jedan račun te da ojača i razvojno-garantni fond dodatnim sredstvima . Ako je Federacija BiH po mišljenju premijera Novalića finansijski stabilna šta reći za Distrikt BiH koji ima 100 miliona oročenih maraka i budžet od 256 miliona maraka.


BEZ GRANTOVA SREDSTVA USMJERITI NA OTKLANJANJE POSLJEDICA PANDEMIJE VIRUSA KORONA


Opet upućujem još jedan apel koji stalno ponavljam a to je da se okanite grantova i rasipanja para na neka udruženja, čast onim koja su aktivna i koja će se i u ovim okolnostima pokazati kao primjer, zaboravite puteve i puteljke, javne rasvjete po šumama i livadama, narodu treba hljeba u ovo vrijeme a igre ostavite kasnije za neka bolja vremena. Biti će vremena i za to, mada sam uvjeren nikad više sa ovakvim rasipanjem. Uostalom, glavu gore u Distriktu BiH imamo sve resurse da ovo prebrodimo. Na kraju dužan sam da posebno pohvalim policiju Brčko Distrikta BiH, odjeljenje sigurnosti i civilnu zaštitu, inspektorat, volontere Crvenog krsta kao i komunalne radnike koji rade na ulici danonoćno i na kraju posebno bi izrazio zahvalnost zdravstvenim radnicima, uz moj apel vladi i menadžmentu Komunalnog da nagrade sve ove izvršioce sa 10 do 20 posto na platu za ovaj mjesec. Takođe, kao što smo već predlagali izdvojiti sredstva za pogođene socijalne kategorije građana. I na kraju opet ponavljam nagraditi medije a posebno portale Otisak.ba, infobrcko.com i eBrcko.net koji igraju važnu ulogu u borbi protiv posljedica uzrokovane ovom krizom.

 

Mirsad Đapo

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com