Menu

Da li GPS može da radi na Mjesecu? Istaknuto

mjesAko astronauti stignu do Mjeseca, a to je plan NASA projekta Artemis, jedan od njihovih glavnih ciljeva biće miniranje leda u krateru u blizini Mjesečevog južnog pola.

 

 

Međutim, moraće da precizno nađu put do tog mjesta. Neki problemi su već riješeni, kao što su vozila za snabdjevanje i načini da se kreću po Mjesecu.

 

Na površini Mjeseca, ipak, astronauti moraju tačno da znaju svoj položaj u realnom vremenu. Za ovo im je potreban GPS.

 

Na Zemlji su globalni pozicioni sistemi (GPS) promijenili naše živote. U nekim zemljama ogroman broj satelita pomaže ljudima da se kreću. Pomoću GPS-a precizno možemo da odredimo lokaciju, gotovo u centimetar.

 

Žang Đaming i Li Čarls iz NASA laboratorije za mlazni pogon izvršili su neke matematičke proračune, kako bi provjerili da li će GPS da radi.

 

A šta je sa GPS signalima na Mjesecu?

 

Matematički i teoretski, dobili su odgovor: Da, GPS će tačno raditi na mjesecu. Signali sa postojećih globalnih navigacionih satelita u blizini Zemlje mogu da se koriste i za navigaciju na Mjesecu, udaljenom 385.000 kilometara.

 

Mapirali su orbite navigacionih satelita iz američkog Globalnog sistema za pozicioniranje, evropskog Galilea i ruskog GLONASS-a, za ukupno 81 satelit. Većina njih ima usmjerene antene koje upućuju na površinu Zemlje, ali šalju signale i u svemir.

 

Istraživači su rekli kako su ovi signali dovoljno jaki da ih može čitati svemirska letjelica sa prilično kompaktnim prijemnikom blizu Mjeseca. Oni su izračunali da će svemirska letjelica u lunarnoj orbiti moći da "vidi" signale od 5 do 13 satelita u bilo kom trenutku.

 

Na ovoj udaljenosti tačnost pozicioniranja je oko 200 do 300 metara. U računarskoj simulaciji, oni mogu nastaviti da primjenjuju različite metode za poboljšanje tačnosti.

 

(B92)

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com