Menu

Veliko otkriće: Geolozi otkrili dio izgubljenog kontinenta na kanadskom otoku Istaknuto

ostrGeolozi su otkrili dio drevnog izgubljenog kontinenta dok su ispitivali dijelove dijamanata koje su našli na kanadskom otoku Baffinova zemlja.


Analizirajući uzorke naučnici su identificirali dijelove Sjevernoatlantskog kratona, ostatke starog kontinenta Zemlje koji se protezao od Labradora do Škotske, piše Fox News.

 

Prema članku objavljenom na stranici Sveučilišta u Britanskoj Kolumbiji, stručnjaci su proučavali kamenje kimberlita, koje se formiralo prije nekoliko miliona godina i koje su geološke sile izvukle na površinu Zemlje. Uzorci s Baffinove zemlje imaju mineralni trag koji se poklapa s drugim dijelovima kratona.

 

"Mineralni sastav drugih dijelova Sjevernoatlantskog kratona toliko je jedinstven da ne možemo pogriješiti. Bilo je lako povezati dijelove. Okolni drevni kratoni na sjeveru Kanade – u Sjevernom Quebecu, u Sjevernom Ontariju i Nunavutu – imaju potpuno drugačiju mineralogiju", kaže geologinja Maya Kopylova sa Univerziteta u Britanskoj Kolumbiji i vodeća autorica studije.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com