Menu

01BF1A29 A937 45A6 AA9B 7665236CB7EA

Društvo psihologa Brčko: Fizička distanca DA, socijalna distanca NE Istaknuto

drusDruštvo psihologa Brčko distrikta od početka pandemije koronavirusa intenzivno radi na pružanju psihološke pomoći građanima Distrikta, telefonskim i putem društvenih mreža.

 

 

„U ovom trenutku“, ističe prof. dr. Miroslav Gavrić u ime Društva psihologa Brčko distrikta, najvažnije je održavati fizičku distancu, a na drugoj strani oduprijeti se socijalnoj distanci, kroz svakodnevnu on line ili komunikaciju sa ukućanima, te planiranje vremena na temelju datih mogućnosti.

 

 

“Pojam socijalne distance se u medijima vrlo često pogrešno tumači. No, kada govorimo o vremenu koronavirusa, ne smijemo držati socijalnu distancu, ali trebamo držati fizičku distancu. Čovjeku je vrlo teško da se adaptira u novonastaloj situaciji. Mi kao narod nismo navikli da nosimo maske, što nije slučaj, recimo, sa kulturom Istoka. Naravno, priča da trebamo biti odgovorni u socijalnom kontektsu polako kod nas dolazi do izražaja. U ovom trenutku, kada se koronavirus širi, to nas ojačava da prije prihvatimo promjene, što u zadnje vrijeme možemo vidjeti na ulicama Distikta. Ljudi su prihvatili da nose maske i rukavice, ali i da komuniciraju na drugačije načine”, objašnjava prof. Gavrić.

 

Društvu psihologa svakodnevno stižu brojni upiti o tome kako se ponašati u novonastaloj situaciji. Najviše pitanja je o tome kako pomoći roditeljima djece s posebnim potrebama, kojoj možda i najteže pada mijenjanje navika zbog novonastale situacije. Prof. Gavrić savjetuje da se polagano uvode nove rutine u smislu da djeca jednu rutinu zamijene drugom, kako bi ponovno zadobila povjerenje u vanjski svijet.

 

S obzirom da svaka osoba reagira na različite načine u datoj situaiciji, Društvo psihologa poziva sve građane koji trebaju psihološku pomoć da im se jave putem facebook stranice, kako bi uz stručnu pomoć svatko mogao prevazići poteškoće, koje je sa sobom donijela pandemija koronavirusa.

 

http://radiobrcko.ba

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com