Menu

Islamska zajednica BiH objasnila šta će vjernici morati uraditi prilikom dolaska u džamije Istaknuto

qqNakon odluke da se od sutra dozvoli zajedničko obavljanje dnevne molitve u džamijama, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice Ismail ef. Smajlović pojasnio je šta će biti obavezno uraditi prilikom dolaska u džamije.

 

 

Prema njegovim riječima, ovom instrukcijom je istaknuto opredjeljenje Islamske zajednice da se dnevni namazi i druge aktivnosti u džematima i džamijama mogu organizirati, ali uz poštivanje važećih propisa nadležnih državnih organa o pandemiji korona virusa."To znači da Islamska zajednica ostaje na onom što državni organi donose kao regulativu o ponašanju svih građana, pa tako i muslimana", kazao je Smajlović.Podsjetio je da je prilikom otvaranja džamija potrebno uvažiti i sve ranije instrukcije Rijaseta o mjerama dezinfekcije i čuvanja ličnog i zdravlja drugih osoba sa kojima se dijeli prostor."U prilogu ove instrukcije bit će vizuelno uputstvo šta je obavezno primijeniti prilikom dolaska u džamiju, od upotrebe zaštitne maske, dezinfekcije ruku, obuće pri ulasku, poštivanje fizičke distance i kojim osobama je zabranjen dolazak iz rizičnih grupa koje tretiraju državni propisi", pojasnio je Smajlović, poručujući vjernicima da se prije i poslije obavljanja namaza suzdrže od rukovanja.Također, vjernici će trebati koristiti ličnu serdžadu i tespih, izbjegavati upotrebu abdesthane, te koristiti posebne kese za obuću prilikom dolaska u džamiju. Vizuelna uputstva bit će istaknuta na svim džamijama i mesdžidima.Smajlović je naglasio da Instrukcija ne tretira dozvoljeni broj vjernika kojima se omogućava pristup džamiji, nego utvrđuje obavezu da se poštuje dozvoljena distanca, a na osnovu čega se može utvrditi koliko osoba može boraviti u određenom prostoru."Mi imamo veće prostore, kad su islamski centri u pitanju i manje, kao što su mesdžidi, koji su ograničeni fizičkim odstojanjem osoba koje u određenom broju mogu biti mogu unutar prostora", kazao je Smajlović, još jednom podsjećajući na obavezu vjernika da drže potrebno fizičko odstojanje.Rijaset se još nije izjašnjavao o početku obavljanja noćnih namaza (akšam, jacija/teravih i sabah), tako da se obavljanje ovih namaza nastavlja prema starim uredbama."Pratit ćemo odluke državnih organa i u skladu s tim donositi odluke o ublaživanju. Očekujemo da će to biti, nadam se, i u toku ramazana", poručio je Smajlović.Podsjećamo, sutra na snagu stupa Instrukcija Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini o ponovnom otvaranju džamija u našoj zemlji, donesena na sjednici 30. aprila 2020. godine.Ova instrukcija predviđa otvaranje džamija za dnevne namaze, odnosno za džumu, podne i ikindiju namaz, uz poštivanje važećih preporuka i propisa nadležnih organa i ranijih instrukcija Rijaseta o poštivanju mjera zaštite tokom boravka u džamijama.

 

(klix)

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com