Menu

01BF1A29 A937 45A6 AA9B 7665236CB7EA

Služba za arhiv: Brčko će uskoro dobiti digitalnu čitaonicu Istaknuto

 

Brčanski Arhiv Odjela za javni registar, poštujući preporuke Kriznog stožera za zaštitu i spašavanje, prilagodio je realizaciju programa za tekuću godinu novonastalim okolnostima. Voditelj Službe za arhiv Ćazim Suljević ističe da su nastavljene redovne aktivnosti na sređivanju arhivskih fondova, te digitalizaciji arhivske građe. Do sada je digitalizirano 70.000 stranica arhivske građe.

Oprema s kojom Arhiv raspolaže nije najsuvremenija, ali u odnosu na okruženje je, kaže Suljević zadovoljovajajuća.

„Za sada imamo potreban kadar, ali nam nedostaju stručnjaci na sređivanju arhivske građe s posebnim znanjem njemačkog i turskog jezika, zbog mnogih dokumenata koje smo preuzeli iz Arhiva Bosne i Hercegovine i koje ćemo preuzeti iz Osmanskog arhiva u Istanbulu “ istaknuo je Suljević.
Prethodna dva mjeseca su iskorištena i za pripremu tehničke dokumentacije – predmjera radova za otklanjanje nedostataka na zgradi arhiva, a sve u suradnji sa Odjelom za javne poslove . Uskoro će biti objavljen javni poziv za prikupljanje ponuda za izvođenje predviđenih radova kako bi se ispunili uvjeti za tehnički prijem objekta i obezbijedila upotrebna dozvola.

“Najveći dio poslova se odnosi na uspostavljanje protivpožarnog sustava, kao jednog od glavnih uzroka, zbog kojeg je Povjerenstvo nadležno za ova pitanja odbilo zahtjev za izdavanje dozvole. Završetkom planiranih radova stvorili bi se bolji uslovi za rad Arhiva, a u vezi s tim posebno ističemo otvaranje digitalne čitaonice”, kaže Suljević.

Naredne izložbe

„Kada je u pitanju sređivanje arhivske građe posebno ističem rad na tehničkoj i stručnoj obradi Imovinsko-pravnog fonda Brčko 1945.-1992. Ozbiljno razmišljamo da ovu vrijednu građu predstavimo široj javnosti kroz posebnu izložbu krajem godine. Ovo bi prema našim saznanjima bilo prvo predstavljanje ove vrste arhivske građe. Očekuje nas preuzimanje građe iz istanbulskog Osmanskog arhiva u digitalnom obliku“, najavljuje Suljević.

S obzirom na trenutnu situaciju, putujuća izložba Tragom brčanskih Jevreja, koja je, osim Brčkog, trebala biti postavljena u gradovima BiH i u Beogradu, bit će prolongirana za naredno razdoblje, dok je u pripremi još jedna postavka Zlatno doba brčanske trgovine voćem 1918.-1945.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com