Menu

Hrizostom: Bleiburg u Sarajevu zatvara vrata saradnje s Nadbiskupijom i Vinkom Puljićem Istaknuto

hrizIz Mitropolije dabrobosanske poručili su da se "dovođenjem Bleiburga" u Sarajevo trajno zatvaraju vrata saradnje i svih odnosa ove mitropolije s Nadbiskupijom vrhbosanskom te lično njegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma s kardinalom Vinkom Puljićem.

 

 

Mitropolit Hrizostom rekao je Srni da se u Mitropoliji osjećaju izdano i da im je žao.

 

"Nadali smo se da možemo krenuti putem zajedništva. Kako ići zajedno? Ja na Stari Brod na Drini da plačem i oplakujem žrtve /Jure/ Francetića, a kardinal dovodi Bleiburg u Sarajevo. E, pa to ne ide zajedno! Nema više ni molitvenih osmina za jedinstvo hrišćana, niti bilo kakvih drugih odnosa", poručio je mitropolit Hrizostom.

 

Povodom najave da će 16. maja kardinal Vinko Puljić u Katedrali u Sarajevu predvoditi misu za ubijene u Bleiburgu, mitropolit dabrobosanski Hrizostom je istakao da je to krajnje zabrinjavajuće.

 

"Misa nije služena na Uskrs, a, gle, za Bleiburg može i treba. Izvitoperene vrijednosti! Zar je ovo moguće u jednoj crkvi?", upitao je mitropolit dabrobosanski.

 

On je dodao da ne razumije čemu služi "dovođenje Bleiburga" u Sarajevo.

 

"Dobru? Ne! Zlu, bojimo se!", naveo je mitropolit Hrizostom.Kardinal Puljić rekao je ranije da su mu biskupi dvije biskupske konferencije dali mandat da predvodi komemoraciju za žrtve blajburškog krsnog puta, kao i svih drugih žrtava rata, što je i prihvatio.

 

(klix)

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com