Menu

Srebreničko selo Osmače je prvo u BiH koje ima solarnu rasvjetu Istaknuto

rassSrebreničko selo Osmače je prvo u Bosni i Hercegovini koje je ugradilo solarne ulične svjetiljke. Stanovnici ovog mjesta samoinicijativno su kupili i postavili ovakvu rasvjetu kako bi smanjili troškove.

 

Ova ekonomična ideja pala je na pamet stanovnicima Osmača, a realizovana je uz pomoć onih koji su nekada živjeli u ovom selu, piše srebrenički portal Esrebrenica.Postavili su više od 70 solarnih sijalica koje su i ekološki prihvatljive i tako osvijetlili više od kilometar glavnog puta kroz selo.


"Ova ideja pokazala se veoma funkcionalnom i kvalitetnom i privodimo kraju postavljanje sijalica, čime će veći dio teritorije biti pod rasvjetom", kazao je Almir Dudić iz Osmača.

Stanovnici su ovom inicijativom pokazali da im je cilj živjeti u boljem i ljepšem ambijentu, a to dokazuju i svake godine kada se udruže da bi održavali put, krčili rastinje i korov i provodili razne akcije.

Ovo selo se nalazi 23 kilometra od Srebrenice, ima oko 100 stanovnika, a poznato je po kvalitetnom krompiru. O Osmačama je pisao i nobelovac Ivo Andrić, gdje je i boravio jedan period života.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com