Menu

SDA pozvala kardinala Puljića da preispita odluku o održavanju mise za Bleiburg Istaknuto

bakir izetbegovic sastanak sda 1Kolegij Stranke demokratske akcije na današnjoj sjednici pozvao je političke subjekte da djeluju u pravcu relaksacije političkih odnosa u Bosni i Hercegovini, da doprinose deblokadi i koordinaciji djelovanja državnih institucija kako bi se ublažile ekonomske i sve druge posljedice pandemije, te ubrzao evropski put Bosne i Hercegovine.

 

 

Podržana je inicijativa Predsjedništva BiH kojom se formira Politička radna grupa za podršku u cilju ubrzanja evropskog puta Bosne i Hercegovine.

 

Kolegij SDA je pozdravio poruke sa samita Evropske unije – Zapadni Balkan kojima je potvrđena jasna i čvrsta evropska perspektiva Bosne i Hercegovine.

 

Upućen je poziv HDZ BiH da poštuje zaključke institucija Bosne i Hercegovine, te da prestane sa blokadom rada institucija i opstrukcijom incijative za ubrzani evropski put Bosne i Hercegovine koji su podržali Evropska komisija i svi ostali politički akteri u BiH.

 

Od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine je zatraženo da Centralnoj banci BiH dostavi zaključak usklađen sa Ustavom BiH i pozicijom entiteta, a koji je nužan da bi se hitno potrebna interventna sredstva MMF-a učinila raspoloživim.

 

Također od Vijeća ministara BiH traže da osigura potrebna finansijska sredstva za pripremu i održavanje lokalnih izbora.

 

Na kraju, SDA ponovo poziva kardinala Vinka Puljića i Vrhbosansku nadbiskupiju da prispitaju svoju odluku o održavanju mise za Bleiburg u Sarajevu.

 

– Pozivamo građane da neslaganje sa održavanjem mise ne iskazuju na način koji bi mogao dovesti do incidenata – saopćeno je nakonj sjednice kolegija SDA.

 

(fokus)

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com