Menu

78A4A43D ED58 48C1 9351 A8066C627740

Razgovor sa glavnim imamom Medžilsa Islamske zajednice Brčko Mustafom Gobeljićem povodom Ramazanskog bajrama Istaknuto

Mustafa ef Gobeljic infobrckoPovodom Ramazanskog  bajrama  glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Brčkom Mustafa ef. Gobeljić za Radio Brčkog govori o značaju mjeseca ramazana i Bajramu kojeg muslimani dočekuju s radošću i u zajedništvu.

 

„Naša je velika nada, da su nas naši iskreni ibadeti i dobročinstva za vrijeme ramazana učinili našem Gospodaru bližim a prema ljudima korisnijim i boljim“, kazao je kao uvod ovog razgovora efendija Gobeljić.

 

Uvaženi mr. Mustafa Gobeljiću, glavni imamu Medžlisa IZ Brčko postala je praksa da se u ovakvim prilikama kada govorimo o dočeku i obilježavanju Ramazanskog bajrma na prostorima Brčko Distrikta BiH, dotaknemo i minulog mjeseca posta i ibadeta, najodabranijeg svetog mjeseca ramazana?

 

Mustafa ef .Gobeljić: „Mjesec ramazan je najodabraniji mjesec u jednoj Hidžretskoj godini. To je mjesec posebno izraženog Allahovog dž.š. rahmeta ili milosti, Allahovog dž.š. oprosta ili magfireta, to je mjesec naših teoba, našeg kajanja, našeg vraćanja u okrilje našeg Gospodara, našeg intenzivnijeg življenja i doživljaja vjere. To je mjesec posebnih ibadeta ili obreda, kako onih obaveznih tako i onih koji su preporučeni. To je mjesec posebnog namaza, teravih- namaza, mjesec posta, mjesec mukabela, zajedničkog učenja i slušanja, učenja Kur’ana, mjesec koji nas obogaćuje i na socijalnom planu i nadograđuje, mjesec sehura, iftara, našeg svestranog druženja.

 

 

 

Ramazan je mjesec najodabranije noći u jednoj Hidžretskoj godini, kako je ramazan najodabraniji mjesec, tako je Lejletu- kadr koja pada 27-me noći ramazana, najodabranija noć u jednoj godini. Sve to mjesec ramazan sa sobom donosi i sve je to mjesec ramazan iznjedrio i svima nama ostavio mogućnost da zahvatimo iz tog beskrajnog okeana dobra i duhovnosti, kako bismo iz ramazana izašli obogaćeni i unaprijeđeni u dva ključna aspekta. To je da budemo prema dragom Bogu bliži, evo danas na Bajram, nego što smo bili na početku ramazana, a prema ljudima makar malo bolji. Muhamed a.s. je kazao da, kome prođe mjesec ramazan, a ne zasluži od Allaha dž.š. oprost, ne zasluži od Allaha dž. š. milost. Drugim riječima, ne iskoristi tu nesvakidašnju priliku koja se pojavljuje u jednom mjesecu u godini dana, svaki takav je na gubitku. Nadamo se da, ako Bog da, među nama nema gubitnika, nego da smo svi na dobitku u jednom svestranom smislu.

 

S obzirom na činjenicu da je protekli ramazan, kod nas, ali i u cijelom svijetu gdje žive muslimani, dočekan u vanrednim okolnostima- stanju pandemije uzrokovanom pojavom virusa korona, dočekan i ispraćen uz poštivanje propisanih mjera zaštite, to se, naravno nije odražavalo na samu suštinu mjeseca ramazana.  Da li je u tehničkom dijelu bilo nekih poteškoća zbog potrebnog manjka komunikacije među ljudima?

 

Mustafa ef. Gobeljić: „Svima nam je poznato da smo već dulje od dva mjeseca u jednom posebnom stanju, i naša država i cijeli svijet, koje je prouzrokovano ovom pojavom korona virusa i možemo kazati da vjernik uvijek ima izlaz iz svake situacije. Vjernici su ti koji se najlakše prilagođavaju svim novonastalim situacijama , najlakše dolaze do rješenja jer postoji jedno pravilo u islamu gdje  kaže Allah dž. š. da nešto volite, nešto želite, a to nije dobro za vas, a nekad nešto ne volite, prezirete, a to bude dobro za vas- Allah zna, vi ne znate!

 

I jedan musliman koji se u ovakvom stanju nađe on uvijek pomisli ne jedan ajet i islamski princip kako i u svakoj kušnji može biti ponešto dobro i to ga na neki način utješi i da mu snage da se on prilagodi, teži ka rješenju i to prevaziđe.Na tom tragu mi smo i organizirali naš vjernički i duhovni život u ramazanu.

 

Na ličnom i porodičnom planu ramazan je dočekan i ispraćen kao i ranije, jedino su džematlije bili uskraćeni prvih petnaestak dana za dolazak u džamiju, za druženje u džamijama, onda su se kasnije nešto uvjeti popravili i džamije su otvorene, prvo za dnevne namaze, a zatim i za ove noćne namaze, teravih- namaz, itd. Ono što nismo uspjeli realizirati zbog stanja pandemije čijih smo se mjera zaštite pridražavali, u džamijama i na tim druženjima, nadomjestili smo na ličnom i porodičnom planu“.

 

Možete li nam reći na koji način se IZ Brčko ove godine pripremila za obilježavanje Ramazanskog bajrama na prostorima Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine?

 

Mustafa ef. Gobeljić: „Većina bajramskih aktivnosti na tom kolektivnom, džematskom planu će se realizirati kao i prethodnih godina. Kad je riječ o tom individualnom i porodičnom planu, niko od nas u to ne ulazi i nismo za taj dio ni nadležni. Bajramski prijem ove godine ćemo izostaviti, a inače je to bio sastavni dekor bajramskih dana, bajramskog života, a evo iz poznatih razloga u vezi pandemije, ove godine situacija je takva da se moramo i želimo pridržavati propisanih mjera zaštite i samozaštite od virusa korona.

 

Kada je riječ o obilježavanju Dana šehida, znamo da je to već jedna tradicionalna aktivnost i sutra ako Bog da, to će se realizirati po protokolu koji je važio i za prethodne godine, tako da tu neće biti redukcija, osim što smo već zamolili vjernike da poštuju mjere zaštite prilikom dolaska na ove skupove koji će biti organizirani u povodu Dana šehida. To je tevhid u džamiji u Gornjem Rahiću i obilazak mezarja. To podrazumijeva da se vodi računa o fizičkoj distanci, zatim korištenje maski i drugo, što je dosta dobro prihvaćeno.

 

Općenito naši ljudi, a ovdje mislim na sve građane Brčko Distrikta, na pripadnike svih religija i etničkih skupina, su disciplinirani i odgovorni ljudi, većina je takvih i dobro je što je to tako i tako treba da bude. Učinili smo koliko smo mogli i činimo to i nadalje da Bajram i ove godine odiše tom jednom bajramskom atmosferom, tim bajramskim ozračjem i izuzimajući samo bajramski prijem, sve ostale aktivnosti će teći ili teku prema dosadašnjem tradicionalnom iskustvu i okviru našeg ovdje dočeka i doživljaja Bajrama“.

 

Razgovarao Suad Alagić

 

http://radiobrcko.ba

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com