Menu

Princ iz Eleja 550x50

728x90 2

Razgovor sa glavnim imamom Medžilsa Islamske zajednice Brčko Mustafom Gobeljićem povodom Ramazanskog bajrama Istaknuto

Mustafa ef Gobeljic infobrckoPovodom Ramazanskog  bajrama  glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Brčkom Mustafa ef. Gobeljić za Radio Brčkog govori o značaju mjeseca ramazana i Bajramu kojeg muslimani dočekuju s radošću i u zajedništvu.

 

„Naša je velika nada, da su nas naši iskreni ibadeti i dobročinstva za vrijeme ramazana učinili našem Gospodaru bližim a prema ljudima korisnijim i boljim“, kazao je kao uvod ovog razgovora efendija Gobeljić.

 

Uvaženi mr. Mustafa Gobeljiću, glavni imamu Medžlisa IZ Brčko postala je praksa da se u ovakvim prilikama kada govorimo o dočeku i obilježavanju Ramazanskog bajrma na prostorima Brčko Distrikta BiH, dotaknemo i minulog mjeseca posta i ibadeta, najodabranijeg svetog mjeseca ramazana?

 

Mustafa ef .Gobeljić: „Mjesec ramazan je najodabraniji mjesec u jednoj Hidžretskoj godini. To je mjesec posebno izraženog Allahovog dž.š. rahmeta ili milosti, Allahovog dž.š. oprosta ili magfireta, to je mjesec naših teoba, našeg kajanja, našeg vraćanja u okrilje našeg Gospodara, našeg intenzivnijeg življenja i doživljaja vjere. To je mjesec posebnih ibadeta ili obreda, kako onih obaveznih tako i onih koji su preporučeni. To je mjesec posebnog namaza, teravih- namaza, mjesec posta, mjesec mukabela, zajedničkog učenja i slušanja, učenja Kur’ana, mjesec koji nas obogaćuje i na socijalnom planu i nadograđuje, mjesec sehura, iftara, našeg svestranog druženja.

 

 

 

Ramazan je mjesec najodabranije noći u jednoj Hidžretskoj godini, kako je ramazan najodabraniji mjesec, tako je Lejletu- kadr koja pada 27-me noći ramazana, najodabranija noć u jednoj godini. Sve to mjesec ramazan sa sobom donosi i sve je to mjesec ramazan iznjedrio i svima nama ostavio mogućnost da zahvatimo iz tog beskrajnog okeana dobra i duhovnosti, kako bismo iz ramazana izašli obogaćeni i unaprijeđeni u dva ključna aspekta. To je da budemo prema dragom Bogu bliži, evo danas na Bajram, nego što smo bili na početku ramazana, a prema ljudima makar malo bolji. Muhamed a.s. je kazao da, kome prođe mjesec ramazan, a ne zasluži od Allaha dž.š. oprost, ne zasluži od Allaha dž. š. milost. Drugim riječima, ne iskoristi tu nesvakidašnju priliku koja se pojavljuje u jednom mjesecu u godini dana, svaki takav je na gubitku. Nadamo se da, ako Bog da, među nama nema gubitnika, nego da smo svi na dobitku u jednom svestranom smislu.

 

S obzirom na činjenicu da je protekli ramazan, kod nas, ali i u cijelom svijetu gdje žive muslimani, dočekan u vanrednim okolnostima- stanju pandemije uzrokovanom pojavom virusa korona, dočekan i ispraćen uz poštivanje propisanih mjera zaštite, to se, naravno nije odražavalo na samu suštinu mjeseca ramazana.  Da li je u tehničkom dijelu bilo nekih poteškoća zbog potrebnog manjka komunikacije među ljudima?

 

Mustafa ef. Gobeljić: „Svima nam je poznato da smo već dulje od dva mjeseca u jednom posebnom stanju, i naša država i cijeli svijet, koje je prouzrokovano ovom pojavom korona virusa i možemo kazati da vjernik uvijek ima izlaz iz svake situacije. Vjernici su ti koji se najlakše prilagođavaju svim novonastalim situacijama , najlakše dolaze do rješenja jer postoji jedno pravilo u islamu gdje  kaže Allah dž. š. da nešto volite, nešto želite, a to nije dobro za vas, a nekad nešto ne volite, prezirete, a to bude dobro za vas- Allah zna, vi ne znate!

 

I jedan musliman koji se u ovakvom stanju nađe on uvijek pomisli ne jedan ajet i islamski princip kako i u svakoj kušnji može biti ponešto dobro i to ga na neki način utješi i da mu snage da se on prilagodi, teži ka rješenju i to prevaziđe.Na tom tragu mi smo i organizirali naš vjernički i duhovni život u ramazanu.

 

Na ličnom i porodičnom planu ramazan je dočekan i ispraćen kao i ranije, jedino su džematlije bili uskraćeni prvih petnaestak dana za dolazak u džamiju, za druženje u džamijama, onda su se kasnije nešto uvjeti popravili i džamije su otvorene, prvo za dnevne namaze, a zatim i za ove noćne namaze, teravih- namaz, itd. Ono što nismo uspjeli realizirati zbog stanja pandemije čijih smo se mjera zaštite pridražavali, u džamijama i na tim druženjima, nadomjestili smo na ličnom i porodičnom planu“.

 

Možete li nam reći na koji način se IZ Brčko ove godine pripremila za obilježavanje Ramazanskog bajrama na prostorima Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine?

 

Mustafa ef. Gobeljić: „Većina bajramskih aktivnosti na tom kolektivnom, džematskom planu će se realizirati kao i prethodnih godina. Kad je riječ o tom individualnom i porodičnom planu, niko od nas u to ne ulazi i nismo za taj dio ni nadležni. Bajramski prijem ove godine ćemo izostaviti, a inače je to bio sastavni dekor bajramskih dana, bajramskog života, a evo iz poznatih razloga u vezi pandemije, ove godine situacija je takva da se moramo i želimo pridržavati propisanih mjera zaštite i samozaštite od virusa korona.

 

Kada je riječ o obilježavanju Dana šehida, znamo da je to već jedna tradicionalna aktivnost i sutra ako Bog da, to će se realizirati po protokolu koji je važio i za prethodne godine, tako da tu neće biti redukcija, osim što smo već zamolili vjernike da poštuju mjere zaštite prilikom dolaska na ove skupove koji će biti organizirani u povodu Dana šehida. To je tevhid u džamiji u Gornjem Rahiću i obilazak mezarja. To podrazumijeva da se vodi računa o fizičkoj distanci, zatim korištenje maski i drugo, što je dosta dobro prihvaćeno.

 

Općenito naši ljudi, a ovdje mislim na sve građane Brčko Distrikta, na pripadnike svih religija i etničkih skupina, su disciplinirani i odgovorni ljudi, većina je takvih i dobro je što je to tako i tako treba da bude. Učinili smo koliko smo mogli i činimo to i nadalje da Bajram i ove godine odiše tom jednom bajramskom atmosferom, tim bajramskim ozračjem i izuzimajući samo bajramski prijem, sve ostale aktivnosti će teći ili teku prema dosadašnjem tradicionalnom iskustvu i okviru našeg ovdje dočeka i doživljaja Bajrama“.

 

Razgovarao Suad Alagić

 

http://radiobrcko.ba

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com