Menu

Princ iz Eleja 550x50

728x90 2

Vladajuća većina u Distriktu nadigrala samu sebe! Istaknuto

vlada van sjed feb 10 2016Vlada Brčko distrikta BiH jutros je održala drugi nastavak vanredne sjednice na kojoj su po hitnom postupku usvojili izmjene i dopune Zakona o javnim preduzećima koji je bez obzira što je protiv Statuta Distrikta jutros jednoglasno izglasan.

 

Vladajući su se doveli u situaciju da moraju poništiti konkurs o izboru upravnog odbora, jer po novom zakonu se mijenja osnov i način izbora upravnog odbora kao i sastav članova.

 

Podsjećamo, konkurs koji je objavljen po drugi put za izbor kandidata za imenovanje članova upravnog odbora J.P. “Komunalno Brčko” poništen i izvršena izmijena zbog proceduralnih grešaka, te ujedno i prijava produžena do 6. 6. 2016. godine. Članovi o sastavu upravnog odbora i njegovom biranju po novim izmjenama razlikuje se od starog zakona, pa će samim tim i postupak izbora putem konkursa biti ništavan.

 

Izmjenama zakona ne mijenjaju se osnivački akti po kojima rade Javna preduzeća, a to su Odluka o osnivanju i Statut, te da zakonodavac mora ostaviti rok od 60 dana kako bi se akti prilagodili u svim javnim preduzećima.

 

Od početka godine ovo je već drugi propali konkurs za izbor članova upravnog odbora i da je rad protiv Statuta Brčko distrikta BiH postala stalna i normalna praksa.

 

Nakon usvajanja ovaj zakon će biti upućen Skupštini Brčko distrikta BiH.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com