Menu

Tužilaštvo Distrikta: Mironu Buri 3 godine i 6 mjeseci zatvora, Plakalu i Bajeru po 6 mjeseci zatvora Istaknuto

tuzilastvu-642x336Tužilaštvo Brčko distritka BiH dokazalo je optužbe protiv direktora Ureda za upravljanje javnom imovinom Mirona Bure i njegovih saradnika Sadema Plakala i Rine Bajera, koje je ranije optužilo za veći broj krivičnih djela protiv službene i druge odgovorne dužnosti otkrivenih u akciji „BINGO“ .

 

Nakon provedenog glavnog pretresa njih je Osnovni sud Distrikta oglasio krivim po svim tačkama optužnice iz 2013.godine osudivši ih za krivična djela korupcije na zatvorske kazne. Buro je tako nepravosnažno osuđen na tri godine i šest mjeseci, dok su Plakalo i Bajer osuđeni na kazne zatvora u trajanju od po šest mjeseci.


Optužnicom iz 2013.godine Tužilaštvo Distrikta optužilo je Buru, Plakala i Bajera da su u periodu od 2009. do 2011.godine iskorištavanjem službenog položaja, neobavljanjem ili nesavjesnim obavljanjem dužnosti ili krivotvorenjem službenih isprava jednom broju privrednih subjekata omogućili ostvarivanje imovinske koristi, dok su drugim nanijeli štetu. Njima je tada stavljeno na teret da su kao saizvršioci na štetu budžeta Distrikta u procedurama nadzora nad izvođenjem javnih radova privrednim subjektima s kojima su prethodno dogovarali bitne uslove posla omogućili ostvarenje imovinske koristi. Između ostalog, oni su zajedno optuženi da su sačinjavanjem i ovjerom lažne građevinske dokumentacije omogućili plaćanje radova na zgradi Ekonomske škole u Brčkom iz 2010. godine, iako radovi nisu bili izvršeni i sanaciju poslovnih prostora datih u zakup mada to nije bila ugovorena obaveza Distrikta.

 

Pojedinačno, stavljene su im na teret nezakonitosti u postupcima raspolaganja javnom imovinom i javnih nabavki. Tako je prvooptuženom Buri stavljeno na teret neraskidanje ugovora o rapolaganju javnom imovinom za koje su bili ispunjeni uslovi za raskid, te pokušaj namiještanja kupovine oko 1,5 miliona KM vrijedne zgrade za obdanište u naselju Ilićka. On je takođe optužen i za nezakonito izdavanje dozvole za brisanje hipoteke na nekretninama bivšeg BIMEKS-a, zbog čega je založnom povjeriocu „AGROBANKA“ a.d. Beograd onemogućena naplata potraživanja u iznosu od oko 15 miliona maraka. S druge strane Plakalu i Bajeru pojedinačno je stavljeno na teret favoriziranje pojedinih privrednih subjekata u postupku izdavanja u zakup gradskih bazena odnosno u postupku nabavke lož ulja za zagrijavanje gradskih objekata.

 

Nakon provedenog glavnog pretresa Osnovni sud Brčko distrikta BiH danas je oglasio optužene krivima po svim tačkama optužnice izrekavši Buri jedinstvenu kaznu zatvora od tri godine i šest mjeseca, dok je Plakalu i Bajeru u izrekao jedinstvene kazne zatvora trajanju od po šest mjeseci. Odluka ovog suda nije pravosnažna budući da se može pobijati žalbom.

 

Podsjećamo, optužnica protiv direktora i zaposlenika Ureda za upravljanje javnom imovinom proistekla je iz opsežne antikorupcijke istrage (akcija “Bingo”), nakon čega je zbog osnovane sumnje na brojna krivična djela korupcije optužen veći broj politički i profesionalno angažiranih lica u javnom sektoru. Uzevši u obzir postupak protiv optuženih iz Ureda za upravljanje javnom imovinom i ranije pravosnažno okončane predmete optužbe Tužilaštva Distrikta u znatnoj mjeri pokazale su se osnovanim s obzirom da su optuženi javni dužnosnici oglašeni krivima bilo po svim bilo po pojedinim tačkama optužnice.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com