Menu

Skupština Distrikta usvojila izmjene i dopune Zakona o javnim preduzećima Istaknuto

Skupstin ausvajanje izmjene Zakona o JPSkupština Brčko distrikta BiH danas je na vanrednoj sjednici po hitnom postupku usvojila izmjene i dopune Zakona o javnim preduzećima Brčko distrikta BiH. Dvadeset zastupnika glasalo je za, dok su četiri bila protiv.

 

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Anto Domić kazao je da se usvajanjem ovog zakona pokušavaju izjednačiti pravila ponašanja u javnim preduzećima.

 

“Nakon tri godine došli smo do prijedloga zakona kojim se pokušavaju unificirati pravila ponašanja u javnim preduzećima. Sada u praksi imamo da za različita preduzeća vrijede različita pravila što stvara konfuziju u upravljanju javnim preduzećima i stvaranju jedne objektivne slike oko načina rada, odnosno i načina oblasti i kapaciteta donošenja odluka od jednog do drugog javnog preduzeća. U ovom zakonu je ostavljena mogućnost i da Skupštrina Distrikta imenuje vršioca dužnosti direktora u javnim preduzećima u situacijama kada ne postoji upravni odbor i ne postoji mogućnost da se izabere redovnim putem direktor javnog preduzeća. Ukoliko neko misli da je ovaj usvojeni zakon nezakonit on ima mogućnost da pošalje Apelacionom sudu na ocjenu”, kazao je Domić.

 

Siniša Golić (PDP) zastupnik u Skupštini Distrikta kazao je da se današnjim usvajanjem zakona Skupština odrekla svog osnivačkog prava.

 

“Skupština koja je osnivač danas je to pravo dala da preko upravnih odbora upravlja Vlada, odnosno gradonačelnik i kao eksponent izvršne vlasti odustala je od onoga što treba da bude osnovna funkcija. To je naša najveća zamjerka na ovakav prijedlog usvojenog zakona. Po ko zna koji put ova vlast ne donosi sistemski zakone nego donosi rješenja od danas do sutra. Ovdje se ne radi o želji sistemskih rješenja na dobrobit svih, nego o političkim razlozima”, kazao je Golić

 

Esad Atić (SDP) smatra da je nepotrebno da se nekoliko mjeseci pred izbore ulazi u izmjene ovog zakona koji je trebao biti promijenjen prije tri godine.

 

“Sada smo u situaciji da zbog političkih interesa i ličnih amoniziteta pred sam kraj mandata mijenja se zakon i to na način da je u suprotnosti sa Statutom Distrikta. Naš stav je da se mora obezbijediti zakonitost rada svih javnih preduzeća podrazumijevajući i funkcionisanje preduzeća sa legalno izabranim upravama i menadžmentom. Ne može se pristati na grubo kršenje Statuta kako bi se zadovoljile političke ambicije određenih krugova unutar vladajuće većine. Statut je prekršen na način da se uvode odredbe u Zakon o javnim preduzećima, odnosno da Vlada ima politički utjecaj nad javnim preduzećima, a znamo da Statut jasno kaže da Vlada nema pravo da se miješa u rad javnih preduzeća. Mi smo očekivali da će se danas raspravljati o budžetu kao najvažnijem dokumentu, dokument koji je trebao biti usvojen još prije nekoliko mjeseci”, kazao je Atić.

 

Adnan Drapić (DF) kazao je da se do prije par mjeseci hvalio rad JP “Komunalno Brčko”, a sada se to promijenilo.

 

“Do prije par mjeseci oni su hvalili rad JP “Komunalno Brčko”, a sada se to promijenilo. Ipak, treba uvesti reda. Očigledno da ima puno političkog zapošljavanja, političke korupcije. Treba uvesti red, treba revizija svih institucija od Tužilaštva, Skupštine itd.”, kazao je Drapić.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com