Menu

Brčko: Mirno okupljanje u skladu s Evropskim konvencijama Istaknuto

Trg mladih Brcko7Na 106. vanrednoj sjednici Vlada Brčko odobrila je Nacrt zakona o mirnom okupljanju na prijedlog Policije Brčko distrikta BiH.

„To je novi, rekao bih, reformski propis koji je urađen u skladu s najvišim evropskim standardima po preporukama Venecijanske komisije. Sadrži i norme koje se tiču mirnog okupljanja u užem smislu, što znači da je tzv. komercijalno okupljanje, odnosno organizovanje javnih priredbi izuzeto iz ovog zakona i sadržaj je drugog posebnog zakona o komercijalnim okupljanjima, za koji smo smjernice usvojili danas.

 

Specifičnost ovog propisa je da se maksimalno liberalizuju uslovi za održavanje mirnog okupljanja u skladu s Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i prava na slobodu okupljanja. On predviđa da spontana okupljanja kao odgovor na neposredan incident ne podliježu rigoroznim uslovima za najavu, ali ta spontana okupljanja trebaju biti strogo taksativno navedena u zakonima“, zaključio je gradonačelnik Siniša Milić.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com